AmfibieŽn:
Alpenwatersalamander

Bron foto: www.natuurfotografie.be

De alpenwatersalamander is een middelgrote watersalamander. De mannetjes bereiken een lengte van 10 cm, de vrouwtjes worden iets groter, tot 12 cm. Beide geslachten hebben een zeer kenmerkende buikkleur die geel tot oranje of oranjerood is en volledig ongevlekt. De flanken zijn lichtblauw tot donkerblauw bij de mannetjes en blauwgrijs, grijsgroen of bruingroen bij de vrouwtjes. Beide geslachten hebben een grijze tot zwarte marmertekening. De rug is donkerblauw tot zwart gekleurd bij de mannetjes. Soms worden exemplaren gevonden met een groenig vlekkenpatroon. De rug- en buikkleuren worden gescheiden door een vuilwitte tot bleekgele band met duidelijk afgetekende zwarte vlekjes. In de voortplantingstijd heeft het mannetje een kleine, zwart en geel gevlekte rugkam.

Hij leeft in een grote verscheidenheid aan waterhabitats: weide- en bospoelen, kleine vijvers, vennen, grachten en sloten, karrensporen en zelfs kunstmatige vee drinkbakken. Meer dan de andere soorten verblijft deze soort in vrij kleine, ondiepe, beschaduwde en relatief koele waterpartijen. Hij wordt zelfs gevonden in troebele waters zonder enige plantenbegroeiing

In de tijden die het mannetje op het land doorbrengt is de rugkam bij nog te herkennen maar is hij veel minder ontwikkeld. De marmertekening is nu veel duidelijker. De vrouwtjes bezitten een roodachtige streep op het midden van de rug en zijn voor de rest vrij donker van kleur.

De larve kan een lengte van 4 tot 6 cm bereiken en is herkenbaar aan de in verhouding hoge staart, die naar het uiteinde toe plots versmalt en stomp afgerond is.
Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Mesotriton alpestris
Verspreidingsgebied:
Midden- en West-Europa
Voedsel:
Kleine waterdiertjes en diertjes op het land (oa insecten en ongewervelden)
Lengte:
Tot 10 cm.
Status:
Algemeen

Advertentie

 

 
Alpenwatersalamander
Boomkikker
Bruine kikker
Groene kikker
Heikikker
Kikkers  
Kleine watersalamander
Padden
Pijlgifkikkers
Stierkikker
Vuursalamander
 

Contact
Disclaimer
© Copyright