AmfibieŽn:
Groene kikker

Fotograaf: Ivan de Bree, © www.hetdierenrijk.nl

De groene kikker (Rana Esculenta) kunnen we onderverdelen in 3 ondersoorten, de Poelkikker (Rana Iessonae), de Meerkikker (Rana ribidunba) en een kruising tussen deze twee, de Middelste groene kikker (Rana klepton esculanta).

De Poelkikker geeft de voorkeur aan kleine maar voedselrijke wateren zoals drinkpoelen en sloten (voornamelijk op zand- en leemgronden). De Meerkikker daarin tegen geeft de voorkeur aan groter water, liefst op klei. De Middelste groene kikker is niet zo kieskeurig en leeft in beide habitatten.

De groene kikker kan zo`n 10 tot 20 cm. lang worden, de vrouwtjes worden groter dan de mannetjes, zij bereiken soms een lengte van boven de 20 cm. (de mannetjes komen niet boven de 15 cm. uit). De kleur van de groene kikker kan erg verschillen, dit is vooral bij de mannetjes het geval. De kleur kan variŽren van felgroen tot donker groenbruin.

groene kikker Het verschil tussen groene en bruine kikkers is daardoor niet altijd op het eerste oog te zien. Groene kikkers zijn te herkennen aan de lichtgroene streep over de rug die nooit van kleur verandert. De poten zijn licht van kleur en hebben donkerbruine tot zwarte vlekken, deze vlekken zijn vaak ook op de rug en flanken terug te vinden. En daarnaast loopt er aan beide kanten van de rug een goudachtige rand. Een ander duidelijk kenmerk zijn de wangen: De bruine kikker heeft een grote donkerbruine wang terwijl de groene kikker slechts een rondje op de zijkant van de kop heeft dat een bruinige kleur heeft. (hier komt de blaaswang uit.)

De paringstijd is van mei t/m juli. In het begin van deze periode kwaken de kikkers zeer veel en vormen ze hele koren (klik hier voor geluidsfragment), het geluid neemt in de loop van de tijd af. Kenmerkend voor de groene kikker zijn de kwaakblazen, hiermee kunnen ze een hard ratelend geluid produceren.

In de paringstijd is het voor de mannetjes vechten om een vrouwtje, als ze er een hebben gevonden knijpen ze zich er aan vast en laten ze niet meer los. De overgebleven mannetjes die om de laatste vrouwtjes vechten springen op en over elkaar om elkaar uit hun kleine tijdelijke territoria te verdrijven. Bij de gevechten proberen ze elkaars kwaakblazen in te drukken, als dit gebeurd verdrinkt de kikker.

De eieren, het kikkerdril, hangen in klompen aan waterplanten. Meteen nadat de eitjes uit het vrouwtje komen, worden deze bevrucht door het mannetje dat op haar rug zit. De klomp is bij het leggen niet groter dan een grote knikker, als het slijm er om heen water op neemt kan het kikkerdril de grootte van handbal krijgen (wat binnen een week kan uitgroeien tot de grootte van een voetbal!). De kikkervisjes komen na enkele weken, tot een maand, langzaam uit het dril, ze eten dit eerst op en blijven ook nog enkele dagen in het dril verschuilen. Dan verlaten ze het dril en gaan ze algen eten. Na enige tijd beginnen ze ook vlees te eten, als er veel kikkervisjes bij elkaar zitten komt kannibalisme veel voor.

Langzaam ontwikkelen de achterpoten en daarop volgend de voorpoten. De staart wordt kleiner. De kikkervisjes krijgen nu ook langzaam kleur (kikkervisjes zijn in eerste instantie bruin en worden langzaam groen). Uiteindelijk komen de kleine kikkertjes uit het water met nog een stukje staart.

Op het menu staan insecten, spinnen, rupsen en slakken. De prooi vangt de kikker met zijn lange tong. Deze kan ruim 30 cm. lang worden. Soms word de prooi gepakt door er naar toe te springen. Het eten wordt heel doorgeslikt en in de maag verteerd. Bij het eten van sommige insecten of spinnen kan het voorkomen dat de prooi weer uit de mond komt lopen.

De groene kikker is praktisch altijd in de buurt van water te vinden, alleen als het regent trekken ze soms verder het land op. `s Zomers zitten ze graag te zonnen aan de oever. `s Winters zitten ze diep in de modder in winterslaap. Dit kan hij overleven omdat ze, naast de longen, ook door de huid kunnen ademen en bijna niks verbruiken.

 

 
Alpenwatersalamander
Boomkikker
Bruine kikker
Groene kikker
Heikikker
Kikkers  
Kleine watersalamander
Padden
Pijlgifkikkers
Stierkikker
Vuursalamander
 

Contact
Disclaimer
© Copyright