AmfibieŽn:
Kikkers: metamorfose

Fotograaf: Ivan de Bree, © www.hetdierenrijk.nl

Metamorfose betekent letterlijk gedaanteverwisseling. Bij de kikker betreft dit de cyclus van eitje, via kikkervisje, tot kikker.

Hoe lang het duurt voor een kikkervisje uit het eitje komt, hangt vooral af van de temperatuur van het water. Als het water warm is, dus als het al vroeg in het jaar mooi weer is, komen de eitjes sneller uit, maar gemiddeld duurt het zo'n 3 weken. Als een kikkervisje na ongeveer 3 weken uit zijn eitje komt, is het natuurlijk nog heel klein. Het is dan meer een larfje dan een visje. Het heeft alleen nog maar een zuignapje, waarmee het zich vastzuigt aan een waterplant of aan het dril waar hij uit gekomen is. De eerste dagen dient het dril als eten.

Een paar dagen later wordt het meer een visje en krijgt het een mondje en oogjes en het staartje is dan ook sterk genoeg om te zwemmen. Het visje eet alleen maar algen die hij met zijn scherpe tandjes van de waterplanten schrapt. Langzaam verandert de vorm van het kikkervisje. Het kikkervisje krijgt eerst achterpootjes, dan voorpootjes. Als laatste krijgt het een kortere darm en vervangen longen zijn kieuwen. Ook verdwijnt zijn staartje. Dan is het plantetertje een vleesetertje geworden, stonden eerst alleen algen op het menu, nu moeten ook larfjes en andere kikkervisjes het ontgelden. Het kikkertje moet nu steeds naar het wateroppervlak om adem te halen, omdat hij geen kieuwen meer heeft om onder water adem te halen. Een paar dagen later gaat het kikkertje op het land wonen.

Bron kleinere foto's:
Fotograaf kikkerdril: Fanghong, Licensie onder: GNU-licentie voor vrije documentatie Fotograaf kikkervisje: Piet Spaans, Licensie onder: Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen 2.5

 

 
Alpenwatersalamander
Boomkikker
Bruine kikker
Groene kikker
Heikikker
Kikkers  
Kleine watersalamander
Padden
Pijlgifkikkers
Stierkikker
Vuursalamander
 

Contact
Disclaimer
© Copyright