AmfibieŽn:
Gewone pad

Bron foto's: www.natuurfotografie.be

De gewone padden van de familie van de staartloze amfibieŽn leven verspreid over heel Europa, AziŽ en Noord-Afrika.

Afhankelijk van het gebied wordt de pad tussen de 6 en 20 cm lang. De vrouwtjes zijn over het algemeen heel wat groter dan de mannetjes, soms ruim 2x zo groot. Het krachtige lichaam van de gewone pad is bedekt met talloze 'wratten' (of beter gezegd: het lichaam is bobbelig), samen met de bruinachtige kleur zorgen ze voor het beeld dat veel mensen van padden hebben: vies. Ze zijn echter in verhouding tot kikkers veel minder slijmerig, ze hebben alleen hun uiterlijk niet zo mee.

Overdag verbergen ze zich onder stenen of tussen planten. Zodra het schemerig wordt komen ze tevoorschijn, om naar wormen, insecten, spinnen en slakken te zoeken. Gewoonlijk lopen ze, heel soms springen ze ook. Buiten het paarseizoen en de winter komen ze zelden in het water, tijdens een regenbui worden ze echter direct actief.

In het grootste deel van het gebied waar de padden leven, houden ze tot half februari (noordelijkere gebieden tot begin maart) een winterslaap in een schuilplaats of in het water. Daarna trekken ze naar een poel om te paren, dit is de poel waar ze geboren zijn. Binnen enkele weken stikt het hier vaak van de padden.

Paddenkoppel
Bij het paren zit het mannetje bovenop het vrouwtje. Hij houdt zich met zijn voorpoten goed vast (hier heeft hij ook een speciale duim aan zitten om zich beter vast te kunnen houden). De achterpoten worden gebruikt om concurrenten weg te duwen. De greep is zo sterk dat als je de padden van elkaar zal trekken de poten afbreken. De mannetjes in de poel vechten wel om de vrouwtjes maar zijn minder fanatiek dan kikkers.

Het vrouwtje, dat erg dik is geworden, legt na enkele weken snoeren eieren, deze worden direct door het meerijdende mannetje bevrucht. Het leggen kan ruim 30 uur duren en tijdens deze bezigheid verplaatsen de padden zich langzaam door het water, tussen de planten. Het aantal eitjes varieert sterk en hangt oa. af van de leeftijd van het vrouwtje. Soms wordt een aantal van 6000 gehaald!

Direct na het leggen van de eitjes laat het mannetje het vrouwtje los en krijgt mevrouw ook geen tweede partner meer. Vaak zijn ze dan zeer mager en verblijven ze nog enige tijd in de poel om daarna weer lange tijd op het land door te brengen.

Al na ongeveer een week beginnen de eitjes vorm te krijgen, en na circa 3 weken komen ze uit. De paddenvisjes eten eerst het dril op en gaan dan algen en kleine waterdiertjes eten. Minimaal een maand later ontstaan achterpootjes en wat later de voorpoten, de staart wordt steeds kleiner en de kieuwen worden vervangen door longen. Niet veel later komen er dan mini-padjes het water uit. Al in hun 3e levensjaar zijn ze geslachtsrijp.

Padden ademen door middel van longen en hun huid (daardoor kunnen ze een winterslaap onderwater houden). Uit klieren naast hun ogen scheiden ze een onsmakelijke stof uit waardoor ze in verhouding tot kikkers maar weinig vijanden hebben. Ze kunnen tot 40 jaar oud worden.
Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Bufo Bufo
Verspreidingsgebied:
Europa tot Midden-AziŽ, Noordwest Afrika
Voedsel:
Wormen, slakken en insecten
Lengte:
6 - 20 cm.
Leeftijd:
Tot 40 jaar
Status:
Algemeen (maar beschermd)

Advertentie

 

 
Alpenwatersalamander
Boomkikker
Bruine kikker
Groene kikker
Heikikker
Kikkers  
Kleine watersalamander
Padden
Pijlgifkikkers
Stierkikker
Vuursalamander
 

Contact
Disclaimer
© Copyright