AmfibieŽn:
Kikkers: vijanden

Fotograaf: Ivan de Bree, © www.hetdierenrijk.nl

Kikkers hebben veel vijanden. Als kikkervisje worden ze gegeten door vissen, salamanders, libellenlarven, roofkevers en watertorren. Als ze volwassen zijn staan ze op het menu van ooievaars, reigers en snoeken.

Camouflage is de meest gebruikte bescherming door kikkers, zo zie je een groene kikker bijna niet tussen het eendenkroos en een bruine bijna niet op grond of tussen bruin riet (zie foto). Gifkikkers daarin tegen hebben juist zeer opvallende kleuren, deze zij om hun vijanden te waarschuwen dat ze giftig zijn. Enkele niet giftige soorten hebben deze kleuren ook, zij houden roofdieren voor de gek.

Voor de grootste bedreigen helpen gif en camouflage echter niet, die grootste bedreiging is zoals gewoonlijk de mens. Vooral vervuiling door landbouwgif zorgt er voor dat sloten geen geschikte leefomgeving meer zijn voor de meeste kikkersoorten. Daarnaast zorgt het drukke verkeer ervoor dat tijdens het trekken naar de paarplaats jaarlijks een enorm aantal kikkers overreden wordt. Naar schatting in Nederland tienduizenden per jaar.

 

 
Alpenwatersalamander
Boomkikker
Bruine kikker
Groene kikker
Heikikker
Kikkers  
Kleine watersalamander
Padden
Pijlgifkikkers
Stierkikker
Vuursalamander
 

Contact
Disclaimer
© Copyright