AmfibieŽn:
Kikkers: voedsel

Fotograaf"vlieg:Richard Bartz, Munich, Licensie onder: Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen 2.5

Een kikkervisje eet alleen maar algen en is dus een planteneter. Een volwassen kikker is een vleeseter. Hij eet allerlei verschillende soorten insecten, spinnen, slakken en kleine zoogdieren. Ook kleinere soortgenoten staan op het menu.

Een kikker eet zoveel als er te eten is, omdat hij nooit zeker weet of er later ook nog voedsel is. Kikkers grijpen vooral diertjes die op de grond rondscharrelen. Ze kunnen ook voorbijvliegende insecten zo maar uit de lucht vissen. Kikkers zijn fantastische roofdieren en eten alles wat beweegt en alles wat niet te groot is om in te slikken. De meeste kikkersoorten vangen hun voedsel met hun tong.

Als een kikker een insect ziet, kijkt hij het eerst strak aan. Dat is om te zien hoe ver het insect van hem vandaan zit. Dan opent hij zijn bek en zijn kleverige roze tong schiet naar buiten. Zijn tong zit van voren vast, hierdoor kan hij zijn tong helemaal uitrollen. Dus als zijn tong naar buiten schiet, rolt het topje zich helemaal uit en plakt vast aan het insect. De kikker trekt zijn tong met het insect eraan vastgeplakt, weer naar binnen en weg is het insect. Het insect heeft weinig kans om te ontsnappen. De aanval van de kikker duurt nog niet eens een seconde. De kikker slikt zijn prooi in een keer door. Als hij slikt, knijpt hij zijn oogjes dicht. Zo duwt hij zijn voedsel omlaag zijn maag in.

 

 
Alpenwatersalamander
Boomkikker
Bruine kikker
Groene kikker
Heikikker
Kikkers  
Kleine watersalamander
Padden
Pijlgifkikkers
Stierkikker
Vuursalamander
 

Contact
Disclaimer
© Copyright