Insecten:
Lieveheersbeestje

Fotograaf: Jon Sullivan, www.pdphoto.org

Er leven in de Benelux ongeveer 60 soorten lieveheersbeestjes. De meeste soorten voeden zich met bladluizen, waarvaan er gemiddeld zo'n 100 per dag worden gegeten. Een klein aantal soorten eet schildluizen, spint of meeldauw enkele soorten eten bladeren.

Er bestaat een oud verzinsel dat de stippen de leeftijd aangeven, niets is minder waar. Aan het aantal stippen (variŽrend van 2 tot 22) kan het soort worden herkend. Geen enkel lieveheersbeestje zal 22 jaar oud worden. Er zijn overigens ook soorten die geen stippen hebben.

Het lichaam van het lieveheersbeestje bestaat uit een kop en borststuk. Op de kop zitten 2 zogenaamde facetogen (samengestelde ogen die uit allemaal kleine lichtgevoelige deeltjes bestaan) zoals we die bij veel insecten aantreffen.

De kleur van het borstschild dient ter afschrikking van vijanden. De meest voorkomende kleur is rood (met zwarte stippen), maar ook kleurvariaties met geel, oranje en zwart komen veel voor. Een andere methode om vijanden af te schrikken is het uitscheiden van een stinkende gele vloeistof.

Onder het schild, dat uit 2 delen bestaat, zitten de vleugels. Zoals alle insecten heeft ook het lieveheersbeestje 6 poten.

Lieveheersbeestjes overwinteren in het volwassen stadium op liefst vorstvrije, beschutte plaatsen en zitten hier vaak met een grote kluit op elkaar. Zij komen, als de zon warm genoeg is, in het voorjaar weer tevoorschijn.

Lieveheersbeestjes leggen hun eieren (voornamelijk in de vroege zomer) veelal onder een plantenblad. Voor de luizenetende soorten geldt dat de eitjes altijd worden gelegd in een omgeving waar zich veel luizen bevinden. Uit deze eitjes komen larven die na enige tijd verpoppen; uit de pop komt tenslotte een volwassen lieveheersbeestje tevoorschijn.

 

 
Honingbij
Libellen
Lieveheersbeestje
Vlinders  
 

Contact
Disclaimer
© Copyright