Insecten:
Monarchvlinder

Fotograaf: Derek Ramsey, Licensie onder: GNU-licentie voor vrije documentatie

De Monarchvlinder is een in de tropen veel voorkomende vlinder soort, ze hebben een grote vleugelspanwijdte. Sommige soorten hebben bijna geen schubben op de vleugels. Van deze vlinders ziet men vaak niet meer dan een schaduw. De andere soorten zijn meestal geel of bruin van kleur en ze zijn vooral langs de rand van de vleugels bedekt met een groot aantal gele, zwarte en witte vlekken.

De vlinders zijn niet voor niets zo opvallend gekleurd: ze zijn namelijk giftig. Hun rupsen leven op planten, die een giftig melksap bevatten. De rupsen worden hier niet door geschaad, zij drinken het sap en worden zo zelf giftig. Daardoor zijn ze voor hun vijanden niet te genieten.

Dit gif blijft ook in de poppen en de volwassen vlinder aanwezig. Andere vlindersoorten kunnen eveneens deze waarschuwingskleur aannemen en kunnen zich op deze wijze beschermen tegen hun vijanden.

Bijzonder is de Noord-Amerikaanse monarchvlinder. Deze verlaat elk jaar in de herfst zijn broedplaats en hij vliegt dan 3.000 kilometer naar het zuiden, naar Californië en Mexico. Daar heeft men op één plaats al wel eens meer dan 10 miljoen vlinders aangetroffen. In het voorjaar keren ze weer naar het noorden terug, ze vliegen zelfs helemaal naar Canada.

 

 
Honingbij
Libellen
Lieveheersbeestje
Vlinders  
 

Contact
Disclaimer
© Copyright