Landzoogdieren:
Afrikaanse olifant

Bron foto: www.ushuaia.com

De Afrikaanse olifant is op te delen in twee soorten, de savanne- en bosolifant. De Afrikaanse savanneolifant is het grootste landzoogdier. Beide soorten leven in Afrika, ten zuiden van de Sahara. De bosolifant vooral in beboste gebieden en de savanneolifant op de savannen en in de woestijnen.

Ze voeden zich voornamelijk met bladeren, twijgjes, vruchten en wortels. Per dag eet de Afrikaanse olifant ongeveer 200 kilo. Hij pakt het voedsel met zijn slurf en brengt het naar zijn mond.

De mannetjes (bullen) kunnen een lichaamslengte van 6 tot 7,5 meter en een hoogte van ongeveer 4 meter bereiken. Hun gewicht kan oplopen tot boven de 7.500 kg. De vrouwtjes worden veel kleiner.

De oorschelpen en slagtanden van de Afrikaanse olifant zijn duidelijk groter dan die van de Aziatische olifant. De vrouwtjes die van beide soorten kleiner zijn dan de bullen hebben ook kleinere slagtanden.

Net als Aziatische olifanten leven ook Afrikaanse olifanten in kudden, deze bestaan voornamelijk uit vrouwtjes en jonge olifanten. De bullen of stieren vormen apparte groepen.

Na een succesvolle paring brengt de olifantenkoe na een draagtijd van 22 maanden een jong ter wereld op een van tevoren beklede schuilplaats. Daarbij wordt ze door andere olifantenkoeien geholpen.

Het jong wordt twee jaar gezoogd en blijft ook daarna nog enkele jaren bij de moeder. Een olifantenkoe krijgt slechts ongeveer één keer in de twee tot vier jaar een jong.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Loxodonta africana
Verspreidingsgebied:
Afrika ten zuiden van de Sahara
Voedsel:
gras, twijgen, bladeren en schors
Lengte:
schouderhoogte 3 - 3,7 m (max. 4,2 m)
Gewicht:
3.000 - 7.000 kg (max. 12.000 kg)
Leeftijd:
Tot 60 jaar
Status:
Bedreigd

Advertentie