Landzoogdieren:
Apen

Fotograaf berberaap: © Ivan de Bree

Apen, die tot de opperdieren behoren, kunnen worden onderverdeeld in apen van de Oude Wereld (of te wel smalneusapen) en apen van de Nieuwe Wereld (of te wel breedneusapen.)

Tot de apen van de Oude Wereld behoren onder andere de families van de gibbons, de mensapen en de meerkatten. Ze komen alleen op het oostelijk halfrond voor. Omdat hun neusgaten zo dicht bij elkaar staan, worden ze ook wel smalneusapen genoemd.

Tot de Apen van de Nieuwe Wereld behoren onder andere de brulapen, kapucijnapen en de klauwaapjes. Ze leven in de tropische oerwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Omdat hun neusgaten ver uit elkaar staan worden ze ook wel breedneusapen genoemd.

Vroeger kon men op veel meer plaatsen op aarde apen aantreffen. Tegenwoordig is hun leefgebied beperkt tot de warme streken, want apen zijn, afgezien van enkele bavianensoorten , zeer gevoelig voor kou. Elk werelddeel heeft zijn eigen speciale soorten, Europa leeft slechts één soort.

Mensapen en bavianen zijn niet zo beweeglijk. De overige soorten ziet men meestal opgewekt van boom tot boom springen. Daarbij dienen de staart en de achterpoten als stuur. Veel soorten gebruiken de staart als vijfde grijphand als ze takken hangen en slingeren of als ze voedsel proberen te grijpen. (onder andere de grijpstaartapen )

Ze voeden zich met bladeren en vruchten van bomen, maar ook met wortels en knollen. Soms eten ze ook eieren en jonge vogels .

Apen kunnen goed klimmen, wanneer ze op de grond lopen bewegen ze zich plomp en stijf. Gibbons lopen bijvoorbeeld rechtop en ze proberen hun evenwicht te bewaren door de armen uit te strekken. Andere soorten zetten zich met de handen af en zwaaien met hun lichaam en achterpoten naar voren.

Apen zijn zeer sociale dieren. De meeste van hen leven in grotere gemeenschappen. Het grootste of het sterkste mannetje heeft de leiding en zorgt voor de veiligheid van de groep.

Apen hebben grote hersenen en zijn zeer leergierig. Ze kunnen weliswaar niet spreken, maar met hun sprekende gebaren en verschillende geluiden kunnen ze goed communiceren.

 

 
Apen  
Beren  
Beverrat
Bever
Bizon
Capybara
Cheeta
Das
Eekhoorns  
Egel
Everzwijn
Ezel
Gems
Giraffe
Gnoe
Herten  
Hyena
Jaguar
Jakhals
Kameel
Kangoeroes  
Kleine panda
Koala
Korenwolf
Leeuw
Lynx
Manenschaap
Marters  
Miereneter
Moeflon
Muskusos
Neushoorns  
Nijlpaard
Olifanten  
Opossum
Reuzenpanda
Schotse hooglander
Sneeuwluipaard
Spitsmuis
Steenbok
Stokstaartje
Tijgers
Veelvraat
Visotter
Vos
Wasbeer
Wasbeerhond
Wilde kat
Wisent
Wolf
Wombat
Wrattenzwijn
 

Contact
Disclaimer
© Copyright

Steun het protest tegen natuurwet Bleker