Landzoogdieren:
Baviaan

Fotograaf: Dick Mudde

De baviaan behoort tot de makako's of oerwoudkatten. Er zijn vijf ondersoorten, die in de savannen en de steppen van Afrika en Saoedi-ArabiŽ leven.

De mantelbaviaan heeft een lengte van maximaal 95 cm. Zijn vacht is bruinachtig van kleur. De mannetjes, die bijna twee keer zo groot zijn als de vrouwtjes, hebben sierlijke manen op de borst, schouders en aan de zijkant van de kop. De eeltplekken op hun achterste zijn erg opvallend, in de paartijd, lichten deze bij de vrouwtjes rood op.

Alle bavianen soorten hebben een lang gerekte hondachtige snuit, en opvallend grote hoektanden.

Bavianen zijn sociale dieren die op de grond leven. Ze leven in familiegroepen die bestaan uit een ouder mannetje, dat de leiding heeft, en meerdere vrouwtjes en jonge dieren. Ze communiceren met elkaar door middel van allerlei gebaren en geluiden.

Overdag gaan ze met de gehele groep opzoek naar voedsel, ze eten voornamelijk planten, insecten en andere kleine dieren.

's Nachts rusten de bavianen in rotsspleten of in bomen. Daar zoeken ze bescherming tegen hun grootste vijand, het luipaard

Vrouwtjesbavianen krijgen ongeveer 170 dagen na de paring een jong, soms twee. Deze worden geboren tussen mei en juli. De eerste paar weken klemt het jong zich vast aan de vacht van de moeder, later worden de jongen op de rug van de moeder rondgedragen.

Bavianen behoren tot de 'apen van de Oude Wereld', de smalneusapen.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Naam:
Mantelbaviaan
Wetenschappelijke naam:
Papio hamadryas
Verspreidingsgebied:
EthiopiŽ, SomaliŽ en ArabiŽ.
Voedsel:
Planten, fruit, insecten en kleine zoogdieren.
Lengte:
50 - 95 cm, staart: 60 cm.
Gewicht:
10 - 20 kg.
Leeftijd:
20 - 30 jaar
Status:
Gevoelig

Advertentie