Landzoogdieren:
Beren

Fotograaf: Diliff, Licensie onder: GNU-licentie voor vrije documentatie

Grote beren, die wij meestal gewoon 'beren' noemen, zijn roofdieren. Ze leven in de warmste, maar ook in de koudste gebieden op aarde leven. Men treft ze in het hooggebergten aan maar ook in de poolzeeŽn. Het zijn solitaire dieren.

Er zijn ook kleine beren, waar onder andere de wasbeer en de reuzenpanda ondervallen.

Het lichaam van de beer is groot en gedrongen. Beren hebben een grote kop en korte poten. Ze hebben een dikke vacht in zwart of een bruintint. De voor- en achterpoten hebben vijf tenen met lange, gebogen klauwen, die ze niet kunnen intrekken.

Beren zijn echte alleseters en ze voeden zich met bessen, vruchten, grassen en wortels. Daarnaast jagen ze ook op vissen, kreeften, vogels en zoogdieren. Sommige grotere soorten hebben ook runderen en paarden op het menu staan.

Als er geen natuurlijke holen of rotsspleten voorhanden zijn graven de beren voor de koude wintermaanden een hol in de grond. Deze woning wordt bekleed met bladeren, mos en gras. IJsberen begraven zichzelf onder een dikke laag sneeuw en bouwen daar een hol van.

Een vrouwtjesbeer trekt zich na de paring in een hol terug en krijgt na gemiddeld 4-8 maanden ťťn tot zes jongen. Deze zijn blind bij de geboorte. Ze worden door de moeder gezoogd, verzorgd en beschermd. Al na korte tijd worden ze heel levendig en spelen en dartelen ze naar hartelust.

 

 
Apen  
Beren  
Beverrat
Bever
Bizon
Capybara
Cheeta
Das
Eekhoorns  
Egel
Everzwijn
Ezel
Gems
Giraffe
Gnoe
Herten  
Hyena
Jaguar
Jakhals
Kameel
Kangoeroes  
Kleine panda
Koala
Korenwolf
Leeuw
Lynx
Manenschaap
Marters  
Miereneter
Moeflon
Muskusos
Neushoorns  
Nijlpaard
Olifanten  
Opossum
Reuzenpanda
Schotse hooglander
Sneeuwluipaard
Spitsmuis
Steenbok
Stokstaartje
Tijgers
Veelvraat
Visotter
Vos
Wasbeer
Wasbeerhond
Wilde kat
Wisent
Wolf
Wombat
Wrattenzwijn
 

Contact
Disclaimer
© Copyright

Steun het protest tegen natuurwet Bleker