Landzoogdieren:
Bever
Bevers behoren tot de familie van de knaagdieren. Ze komen in grote delen van Europa, Noord-Amerika en Canada voor. Hun lichaamslengte bedraagt 1 meter, de staart is 30 cm lang. Ze worden tot 30 kilo zwaar en zijn uitstekend aan het leven in het water aangepast.

De bever heeft een krachtig gebit waarmee hij snelgroeiende loofbomen, zoals populieren, wilgen en essen velt. Beuken, eiken en naaldbomen worden met rust gelaten.

De bomen worden eerst doorgeknaagd. Dan vallen ze in het water en worden ze al zwemmend naar de plaats geduwd waar de bever ze nodig heeft voor de beverburcht of de dam. Wanneer er geen bomen in de buurt zijn, knaagt de bever ook verder weg staande bomen om. De vracht wordt dan via zelf gegraven waterkanalen naar de juiste plaats geleid. De beverburcht wordt met stenen, planten en slik afgedicht.

Voor het vastpakken van afzonderlijke voorwerpen gebruikt de bever zijn voorpoten die grote klauwen hebben. De achterpoten hebben lange tenen met een zwemvlies er tussen. Net als de platte staart doen deze dienst om te roeien en te sturen. De staart wordt niet alleen gebruikt om te sturen, ze dient ook als steun als de bever op de achterpoten staat.

Als de beverburcht klaar is, heeft deze een nooduitgang die naar de oppervlakte voert en ingangen die onder het wateroppervlak liggen. In de burcht bevindt zich een platform dat boven het wateroppervlak ligt. Hier kunnen de bevers zich ophouden zonder dat ze door iets of iemand kunnen worden bespied.

Op het menu staan waterplanten en boomschors. Het afgeknaagde hout wordt niet opgegeten. Het gebit slijt snel en groeit net als bij andere knaagdieren levenslang aan.

De paringstijd van de bevers valt tussen januari en maart. Na een draagtijd van ongeveer 105 dagen worden 2 4 jongen geboren.

Bevers kunnen 10 tot 15 jaar oud worden. Nadat pelsjagers 120 jaar geleden duizenden bevers gedood hadden, riep men de bevers tot beschermde diersoort uit. Het beverbestand is inmiddels weer op peil in grote delen van Europa




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Naam:
Canadese bever
Wetenschappelijke naam:
Castor canadensis
Verspreidingsgebied:
Noord-Amerika en delen van Noord- en Oost-Europa
Voedsel:
bladeren, boomschors
Lengte:
55 - 86 cm (staart 23 - 44 cm)
Gewicht:
tot 45 kg
Status:
Plaatselijk algemeen

Advertentie