Landzoogdieren:
Beverrat

Fotograaf: Philippe Amelant, Licensie onder: GNU-licentie voor vrije documentatie

De beverrat is zwaar gebouwd, met een brede, hoekige kop en achterpoten met zwemvliezen. De reusachtige snijtanden en de lange klauwen vallen onmiddellijk op. De ruige pels bestaat uit zacht, zijdeachtig onderhaar en lange, stijve, lichtbruine dekharen. Ze bestenden veel tijd aan het verzorgen van hun pels: met hun voor- en achterpoten en met hun tanden kammen ze zich onophoudelijk.

Beverratten kunnen op het land en in het water leven, ze vertroeven zich echter altijd in de buurt van water.

Op het menu staan water- en oeverplanten, maar ook allerlei landbouwgewassen zoals mas en suikerbieten. Zittend op de achterpoten werkt de beverrat zijn voedsel naar binnen, dat hij met de voorpoten vasthoudt. Hij eet meestal `s nachts.

Jaarlijks krijgt het wijfje na een draagtijd van circa 130 dagen maximaal 3 nesten van 4 12 jongen. Bij de geboorte zijn ze behaard en ze lopen al snel rond. De tepels zitten bij het wijfje opzij; de jongen worden tot 10 weken gezoogd.

Beverratten komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar zijn in het verleden voor de bontfokkerij naar Europa overgebracht. Doordat er bij deze fokkerijen dieren zijn ontsnapt, hebben zich in de loop der jaren door heel West- Europa populaties gevormd. In Nederland komen ze vrijwel alleen voor in de aan Duitsland grenzende provincies.

De ratten veroorzaken vraatschade en hun graafwerkzaamheden zorgen voor het verzakken en instorten van oevers. Ze maken hierin namelijk meterslange gangen of pijpen, met de ingang op waterniveau en landinwaarts een nestkamer. Ter bescherming van oevers en dijken en ter voorkoming van vraatschade, wordt de beverrat in Nederland bestreden door teams van de verschillende waterschappen. In strenge winters houden populaties zichzelf in toom, veel dieren overlijden dan omdat ze niet bestand zijn tegen zeer lage tempraturen.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Myocastor coypus
Verspreidingsgebied:
zuidelijk Zuid-Amerika, Europa
Voedsel:
waterplanten en boomschors
Lengte:
47 - 58 cm
Gewicht:
5 - 10 kg
Leeftijd:
tot 5 jaar (in gevangenschap 6 - 8 jaar)
Status:
Algemeen