Landzoogdieren:
Bizon

De bizon behoort tot de familie van de holhoornigen. Hij leefde vroeger in grote aantallen in Noord-Amerika, omstreeks 1700 met meer dan 60 miljoen dieren. Bizons voorzagen de indianen van vlees en huiden. Om de indianen uit te roeien probeerden de Europese immigranten de bizon uit te roeien. In 1889 waren er nog maar nog maar 800 bizons over. Net voordat ze helemaal uitgeroeid waren heeft men de dieren op de lijst van beschermde diersoorten geplaatst. Tegenwoordig leven er in de reservaten van de VS en Canada weer ongeveer 20 tot 30 duizend bizons.

Bizons hebben een schofthoogte van ongeveer 2,9 tot 3 meter. Het lichaam is erg gespierd. De vrouwtjes zijn iets kleiner dan de mannetjes. Beide geslachten hebben korte scherpe horens. De jonge dieren zijn roodachtig bruin van kleur.

Bizons leven in kuddes die uit enkele tot duizenden dieren bestaan. Ze grazen vooral 's ochtends en 's avonds op de prairie en in de bossen. Overdag rusten ze uit en herkauwen ze hun voedsel. Daarbij rollen ze zich ook graag door de modder of door het zand. Zo raken ze ook de lastige insecten kwijt die steeds op hen zitten.

In de paartijd vechten de stieren om de gunst van de vrouwtjes. Na een draagtijd van circa 9 maanden wordt er een kalf geboren. De geboorte vindt plaats op enige afstand van de kudde. Het jong keert enkele uren na de geboorte samen met zijn moeder naar de kudde terug. Het wordt een jaar lang gezoogd en blijft bij de moeder tot het geslachtsrijp bij een leeftijd van ongeveer 3 jaar.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Bison bison
Verspreidingsgebied:
Noord-Amerika
Voedsel:
Gras
Lengte:
kop-romp: 2 - 3,5 m, Staart: 30 - 60 cm, schouderhoogte 1,5- 1,8 m.
Gewicht:
350 - 1000 kg
Status:
Afhankelijk van bescherming

Advertentie