Landzoogdieren:
Boommarter

Fotograaf: Dani Kropivnik, Licensie onder: GNU-licentie voor vrije documentatie

De boommarter leeft in Europa en West-AziŽ. Hij heeft een 35 cm lang lichaam en een donkerbruine vacht met lichtgele vlekken op zijn hals en keel. Zijn zijdeachtige vel wordt als zeer waardevol beschouwd.

Tijdens het springen gebruikt de edelmarter zijn lange, volle staart. Zijn korte poten en korte tenen zijn voorzien van scherpe klauwen. Net als bij katten dient de staart voornamelijk voor evenwicht.

De marter is vooral `s nachts actief en gaat dan ook op jacht. Hij klimt en springt bliksemsnel door de bomen en vangt eekhoorns en vogels. Maar ook konijnen en jonge reeŽn staan op het menu.

Soms dringt de marter, wanneer hij erg hongerig is, ook duiventillen of kippenrennen binnen. Daar doodt hij alle dieren. Instinctmatig pakt hij alles. In de herfst eet de marter ook bessen en vruchten.

Overdag verschuilt de boommarter zich verscholen in een boomholte of onder een stapel hout.

De paartijd valt midden in de zomer. Pas in het voorjaar brengt het vrouwtje 3 tot 5 jongen ter wereld. Ze worden blind en met een zeer dunne vacht geboren. Na ongeveer 5 weken openen ze hun ogen en 3 tot 5 weken later leren ze klimmen en springen. Ze zijn pas na 2 jaar geslachtsrijp.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Martes martes
Verspreidingsgebied:
Europa (muv. Portugal, Spanje en Griekenland)
Voedsel:
Kleine knaagdieren, mollen, vogels, insecten en vruchten
Lengte:
Mannetje: 48 - 53 cm, vrouwtje: 40 - 45 cm.
Gewicht:
Mannetje: 1,2 - 1,9 kg, vrouwtje: 0,8 - 1,3 kg
Leeftijd:
Tot 14 jaar
Status:
(vooralsnog) niet bedreigd

Advertentie