Landzoogdieren:
Bosspitsmuis

Bron foto: www.natuurbeleving.be

De bosspitsmuis komt anders dan zijn naam doet vermoeden naast bossen ook in grote aantallen op weiden, akkers, moerassen en tuinen voor. Hij heeft een lange, spitse snuit. De ogen zijn opvallend klein, dit geldt ook voor de kleine ronde oortjes die vrijwel geheel in de vacht verborgen zijn. In de winter krijgt hij een dikkere vacht die donkerder van kleur is. Hij is zo`n 5 tot 8 cm. lang en zijn staart is ruim 6 cm.

De bosspitsmuis is dag en nacht actief. Met zijn snuit zoekt hij naar pissebedden, regenwormen, spinnen, slakken, jonge amfibieŽn en andere kleine diertjes. Ongeveer om de 2 uur houdt hij even rust, maar omdat hij erg veel energie verbruikt zal hij na 3 uur niet eten al van de honger sterven. Dagelijks eet hij zijn eigen gewicht (5 tot 14 gr.) aan voedsel.

De bosspitsmuis leeft een groot deel van zijn leven onder de grond of in donkere gebieden, zijn ogen zijn dan ook slecht ontwikkeld. Zijn reuk- en tastzintuigen daarin tegen zijn veel beter dan die van de mens.

Ze hebben een eigen territorium waarin ze geen soortgenoten dulden, alleen in de paartijd laat het mannetje een vrouwtje toe in zijn gebied. Wanneer twee bosspitsmuizen elkaar ontmoeten beginnen ze hard te piepen, vaak blijft het daarbij.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Sorex araneus
Verspreidingsgebied:
Europa excl. Iberisch schiereiland, Ierland en grote delen van Frankrijk
Voedsel:
Insecten, spinnen, wormen, slakken, larven en pissebedden.
Lengte:
5,4 - 8,5 cm. Staart: 3,2 - 5,6 cm.
Gewicht:
6 - 12 gram
Leeftijd:
Tot 2 jaar
Status:
Algemeen

Advertentie