Landzoogdieren:
Bruine beer
De bruine beer behoort tot de familie van de grote beren. Het is de beer met het grootste verspreidingsgebied. In Europa komt hij echter alleen nog maar voor in ScandinaviŽ, op de Balkan en in Rusland. Verder leeft hij in delen van AziŽ, het westen van Canada en in Alaska.

Er zijn 8 ondersoorten waaronder de kodiakbeer en de grizzlybeer.

Bruine beren kunnen wel 2,5 meter lang worden, hiermee is het het grootste landroofdier. Ze bereiken een gewicht van zo`n 650 kg. Ze leven meestal alleen, maar soms ook in families. De vacht is bruin tot zwart van kleur. Hun voedsel bestaat uit noten, bessen, wortels, vruchten, vissen, insecten en kleine gewervelde dieren. In Alaska zijn het vooral de zalmen die als lekkernij voor een overvloed van voedsel kunnen zorgen.

De bruine beer is een solitair levend dier met een slecht gezichtsvermogen, maar een uitstekende reuk en een prima gehoor. Hij is tamelijk trouw aan zijn woongebied en bewoont een eigen territorium, dat met 500 ŗ 2500 ha niet eens zo bijzonder groot is. Beren zijn echter uitstekende wandelaars met een flink uithoudingsvermogen, die over grote afstanden kunnen trekken. Ze kunnen goed zwemmen en ondanks hun plompe uiterlijk zijn het uitstekende klimmers. Onder normale omstandigheden zijn ze zowel overdag als 's nachts actief. In gebieden waar ze belaagd of verstoord worden, gaan ze uitsluitend 's nachts op pad.

In de zomer leggen bruine beren een reserve vetlaag aan waar ze `s winters tijdens de winterslaap op kunnen teren.

Bruine beren paren in mei - augustus en na een draagtijd van ongeveer 6 ŗ 8 maanden volgt er een worp van meestal 2 jongen. De jongen blijven minstens 8 maanden bij de moeder. Ze volgen haar overal. Op de tochten met hun moeder doen ze zeer veel ervaring op. Pasgeboren bruine beren zijn vergeleken met hun moeder maar nietige wezentjes. Hun ontwikkelingstijd is dan ook bijzonder lang. Bij jonge exemplaren is dikwijls een soort halsband van witte haren te zien, die later weer verbleekt.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Ursus arctos
Verspreidingsgebied:
Noord-Amerika, Noord- en Oost-Europa en AziŽ
Voedsel:
Planten, insecten, honing, vruchten en aas
Lengte:
2 - 3 m.
Gewicht:
100 - 750 kg.
Leeftijd:
Tot ca 25 jaar
Status:
Plaatselijk algemeen

Advertentie