Landzoogdieren:
Bunzing

Fotograaf: Malene Thyssen, Licensie onder: GNU-licentie voor vrije documentatie

De bunzing behoort tot de familie van de marterachtigen. Hij leeft in bossen en velden. Ze zijn ongeveer 46 cm lang en hebben een lange, volle staart. Een bunzing heeft witte oorranden en een donker masker. De wollige ondervacht is roomgeel en wordt beschermd door lange, donkere, dekharen. Hierdoor varieert de kleur van de bunzing van lichtbruin tot bijna zwart. Tijdens de zomer ligt de wollige ondervacht grotendeels verborgen onder de dekharen. In de winter staan deze door de dichtere vacht uit, waardoor het dier er lichter en ronder uitziet. Het mannetje is iets groter dan het wijfje. De erwtgrote stinkklieren aan de staartbasis scheiden een onaangename geur af, die ter verdediging en voor het markeren van het territorium wordt gebruikt, tevens houden ze er ook roofdieren mee op afstand.

Ze leven voornamelijk op de grond, ze klimmen zelden. Op het menu staan ratten, muizen, kikkers en mollen, vogels en insecten. Hij jaagt voornamelijk `s nachts. Zijn neus en oren zijn daarbij het belangrijkst.

De bunzing graaft zijn hol zelf of bewoont de verlaten bouw van andere dieren. Omdat het zijn gewoonte is niet dicht bij zijn hol te jagen en hij alleen bij duisternis actief is, wordt zijn aanwezigheid dikwijls niet opgemerkt. Bunzings zijn soms vrij sociaal en verzorgen vaak elkaars vacht.

De paartijd valt in de maanden maart, april en mei. Bij de hofmakerij gaat het er ruw aan toe. De draagtijd bedraagt 6 weken. Gewoonlijk is er jaarlijks één worp van 3 à 8 jongen in mei of juni. De jongen zijn in het begin witachtig, maar later wordt hun vacht donkerder. Na circa 2 maanden verlaten de jongen het nest. Tot in de herfst ziet men nog familiegroepjes.

Een van de soorten is de zwartvoetbunzing, hij leeft in Noord-Amerika en eet voornamelijk Prairiehonden, aangezien deze echter door de boeren zijn uitgeroeid wordt ook de zwartvoetbunzing sterk bedreigd. Hij zal zich op een andere prooi moeten gaan specialiseren.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Naam:
Gevlekte bunzing
Wetenschappelijke naam:
Vormela peregusna
Verspreidingsgebied:
Oost-Europa tot China
Voedsel:
Knaagdieren, konijnen, vogels en eieren
Lengte:
35 cm, staart: 12 - 22 cm.
Gewicht:
ca. 700 gram
Leeftijd:
4 - 5 jaar
Status:
Kwetsbaar

Advertentie