Landzoogdieren:
Capybara

Bron foto: www.ushuaia.com

De familie van de reuzenknaagdieren bestaat slechts uit één soort: het waterzwijn (capybara). Dit is het grootste knaagdier ter wereld. Hij heeft een lichaamslengte van ongeveer 1 meter en weegt zo`n 50 kilo en ziet er zeer plomp uit. Met zijn gestalte en zijn borstelige lichaamsbeharing doet hij ons aan varkens denken.

Men treft de capybara in bossen aan die in de nabijheid van water liggen en in de moerassen van Zuid-Amerika. Hij brengt het grootste deel van de dag in het water door. Hij kan goed zwemmen en duiken. Tussen zijn tenen heeft hij kleine zwemvliezen. Hij voedt zich met land- en waterplanten. Hierdoor slijten de kiezen nogal, maar omdat ze het hele leven blijven doorgroeien, vormt dit geen probleem.

Waterzwijnen zijn vooral actief in de vroege ochtend en in de avonduren. In gebieden waar ze veel worden gestoord, gaan ze alleen nog maar 's nachts op zoek naar voedsel.

Vrouwtjes en mannetjes zijn ongeveer even groot en ze zien er ook ongeveer hetzelfde uit. Het mannetje heeft een grotere geurklier op de neus dan het vrouwtje. Capybara`s verblijven het liefst in het gezelschap van anderen. Ze hebben weinig territoriaal gedrag

Na de paring in het voorjaar brengt het vrouwtje, na een draagtijd van 16 tot18 weken, twee goed ontwikkelde jongen ter wereld.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Hydrochaerus hydrochaeris
Verspreidingsgebied:
Amazone gebied (Zuid-Amerika)
Voedsel:
Waterplanten en gras
Lengte:
1,1 - 1,3 m.
Gewicht:
35 - 65 kg.
Status:
Algemeen

Advertentie