Landzoogdieren:
Cheeta

Bron foto: www.ushuaia.com

De cheeta of het jachtluipaard is erg anders dan de andere dieren uit de familie van de katten. Hij heeft weliswaar een katachtige, lange staart en een katachtige kop maar hij heeft ook opvallend lange poten. De klauwen van zijn tenen kunnen niet worden ingetrokken. Ze worden net als bij een hond door slijtage kort en stomp gehouden. Een jachtluipaard wordt ongeveer 1,20 tot 1,40 meter lang, zijn staart is 60-80 cm lang. De vrouwtjes zijn meestal iets groter dan de mannetjes.

De jachtluipaard kan zijn prooi, meestal herten, gazellen en andere antilopensoorten, dus niet met zijn klauwen grijpen. In plaats daarvan slaat de jachtluipaard zijn prooi met zijn voorpoten neer.

Zoals men bij ons jachthonden gebruikt bij de jacht, maakt men in delen van AziŽ en Afrika al honderden jaren gebruik van goed afgerichte cheeta`s. Hiervoor vangt men alleen die dieren, die het jagen al van hun moeder hebben geleerd. Deze worden afgericht.

Als snelste zoogdier kan de jachtluipaard over korte afstanden een snelheid van ongeveer 80 km per uur bereiken, in extreme gevallen zelfs 100 km per uur, hij kan daarbij sprongen van ruim 6 meter maken. Nadat het jachtluipaard zijn prooi heeft beloerd volgt hij deze over een korte afstand op de zoals als hierboven genoemde snelheid.

Wanneer het hem lukt het dier op de grond te trekken, rust hij eerst even uit voor hij begint te eten.

Het jachtluipaardvrouwtje is ongeveer om de 8-10 dagen bereid om te paren. Als het tot een paring komt worden er na een draagtijd van ongeveer 90 tot 95 dagen maximaal zes jongen geboren.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Acinonyx jubatus
Verspreidingsgebied:
Grote delen van Afrika en een klein deel van West-AziŽ
Voedsel:
Hazen, impala's, gazellen en jonge wrattenzwijnen
Lengte:
1,1 - 1,5 m. staart: ca 70 cm.
Gewicht:
20 - 70 kg
Leeftijd:
Tot 12 jaar
Status:
Kwetsbaar

Advertentie