Landzoogdieren:
Chimpansee

Fotograaf: karyn Sig, Licensie onder: Creative Commons Naamsvermelding 2.5

Chimpansees zijn mensapen die het meest op ons lijken. Ze leven in Centraal en West-Afrika in de bossen en op de begroeide savannen.

Een chimpansee kan 1,75 meter lang worden, hij heeft een krachtig, gedrongen lichaam. De armen zijn langer dan de benen, de handen hebben een goed ontwikkelde duim. De mannetjes zijn meestal iets groter dan de vrouwtjes.

Chimpansees hebben doorgaans een zeer donkerbruine tot zwarte huid, het gezicht is lichter van kleur. Ze hebben zeer bewegelijke lippen, hiermee maken ze dan ook veel gebaren tegenover elkaar.

Het zijn goede klimmers en ze zoeken dan ook vaak in bomen naar voedsel. Op het menu staan vruchten, bladeren, noten en eieren. Ze eten ook nog boomschors en insecten, waarbij ze slim te werk gaan. De Mieren of termieten

Overdag zoeken ze het grootste deel van hun voedsel. Dan leggen de chimps vaak meerdere kilometers af.

De meeste tijd brengen de chimpansees op de grond door. Ze lopen op handen en voeten. Als ze iets hun handen hebben, bijvoorbeeld voedsel, lopen ze rechtop.

Meestal leven chimpansees gemengd in niet al te strak georganiseerde groepen van maximaal zo'n 100 dieren. De hiërarchie is niet zo streng, maar iedereen kent zijn plaats, de rangorde is gebaseerd op kracht en verstand.. Er bestaan ook aparte mannetjesgroepen waarin constant kleine machtsstrijden worden uitgevochten. Ze maken veel gebaren en ze schreeuwen luid, het komt hierbij slechts een enkele keer tot lichamelijk contact.

Wanneer groepen apen elkaar tegenkomen beginnen de apen luid te schreeuwen en hun familieleden te omarmen. Dat eerste kan uit machtsvertoon of angst zijn, het tweede is meestal een teken van stress of angst.

Chimpansees vlooien elkaar om de onderlinge band te versterken, lager geplaatsten proberen hiermee regelmatig een wit voetje bij de 'baas' te halen.

De vrouwtjes, die naarmate ze ouder worden en meer jongen gebaard hebben in aanzien stijgen, blijven meestal bij de andere vrouwtjes en hun jongen. De jonge dieren leren van hun moeder hoe ze in de wildernis kunnen overleven.

Chimpansees brengen de nacht door in een boom. Daar bouwen ze voor zichzelf een nest van gevlochten twijgen. Jongen met een leeftijd van minder dan 3 jaar slapen bij de vrouwtjes.

De vrouwtjes, die op vaste tijden bronstig worden, paren met alle mannetjes van de groep. Na een draagtijd van ongeveer 230 dagen wordt gewoonlijk één jong geboren, soms twee. Het jong blijft de eerste jaren in de nabijheid van zijn moeder.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Pan troglodytes
Verspreidingsgebied:
West- en Midden-Afrika
Voedsel:
Voornamelijk vruchten, maar ook wel zaden, wortels en vlees.
Lengte:
Staand tot 1,5 m.
Gewicht:
30 - 40 kg.
Leeftijd:
Tot ca 50 jaar
Status:
Bedreigd

Advertentie