Landzoogdieren:
Damhert

Fotograaf 1 jaar oud damhert: Ivan de Bree

Damherten komen in heel West- en Midden-Europa voor. Ze geven de voorkeur aan loof- en gemengde bossen. Ook in duingebieden zijn ze vaak te vinden. Ze zijn tijdens de schemering actief en leven bijna het hele jaar in groepen die uit vrouwtjes met jongen of alleen uit mannetjes bestaan. Tijdens de bronsttijd proberen de mannetjes een zo groot mogelijke groep vrouwtjes om zich heen te verzamelen die ze verdedigen tegen andere mannetjes door middel van felle gevechten met het gewei.

Het damhert heeft een lichaamslengte van 1,3 tot 1,5 meter met een schofthoogte van 80 tot 90 cm. De mannetjes zijn groter en zwaarder dan de vrouwtjes. De vacht is `s zomers diep roodbruin met opvallende witte vlekken. `s Winters is deze grijsbruin met onopvallende vlekken. Aan de achterkant heeft hij een grote witte vlek (spiegel) met een zwarte rand er omheen. De staart die aan de bovenkant zwart en aan de onderkant wit is heeft een lengte van zo`n 30 cm. De mannetjes hebben een groot gewei dat aan de bovenkant erg breed is met kleine punten. De verbreding ontstaat echter pas als hij 4 jaar oud is. De vrouwtjes hebben geen gewei.

De paartijd van het damhert loopt van oktober tot november, de kalfjes worden in mei of juni geboren. Een hinde krijgt meestal maar 1 jong, maar ook tweelingen komen voor. De kalfjes hebben een witgevlekte vacht en kunnen na de geboorte al meteen lopen. Ze verschuilen zich echter nog enkele weken in dicht struikgewas. De moeder gaat dan alleen naar haar jong toe om het te zogen. Hierna loopt het jong met de roedel mee. Ze worden 6 tot 9 maanden gezoogd en blijven ruim een jaar bij hun




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Dama dama
Verspreidingsgebied:
Voornamelijk Europa
Voedsel:
Gras, kruiden en bladeren
Lengte:
1,4 - 1,9 m.
Gewicht:
35 - 150 kg
Leeftijd:
Tot 30 jaar
Status:
Plaatselijk Algemeen

Advertentie