Landzoogdieren:
Dassen

Bron foto: www.fredvanwijk.nl

De das behoort tot de familie van de marterachtigen. Hij heeft een plomp en gedrongen lichaam dat zo`n 60 tot 90 cm. lang is. Verder heeft hij een korte staart en poten met krachtige graafklauwen. De rug is grijs van kleur, zijn buik is zwart. De kop die zwart-wit gestreept is loopt in een slurfachtige snuit uit.

De Europese das leeft in reusachtige onderaardse holen die hij zelf met zijn klauwen graaft. De behuizing bestaat uit vertakte gangenstelsels en afzonderlijke kamertjes die bekleed zijn met gras en plantendelen. Hier worden na een draagtijd van ongeveer één jaar ongeveer twee tot vier jongen geboren.

Overdag verblijven de dassen meestal in hun holen. `s Nachts worden ze actief en rennen, spelen en stoeien ze. Het zijn heel sociale dieren. Het voedsel bestaat uit vruchten, noten, regenwormen, muizen, kikkers en soms jonge konijntjes.

De Honingdas is een bijzondere soort die in Afrika voorkomt. Hij eet honing en larven. Daarbij krijgt hij hulp van een vogel, de Honingwijzer. Deze vogel zoekt de nesten van de bijen op en lokt de honingdas naar het nest met zijn geroep. De das maakt het nest met zijn graafpoten open. De dieren kunnen nu gezamenlijk van de maaltijd genieten. De bijzonder dichte huid beschermt de honingdas tegen bijensteken.

 

 
Apen  
Beren  
Beverrat
Bever
Bizon
Capybara
Cheeta
Das
Eekhoorns  
Egel
Everzwijn
Ezel
Gems
Giraffe
Gnoe
Herten  
Hyena
Jaguar
Jakhals
Kameel
Kangoeroes  
Kleine panda
Koala
Korenwolf
Leeuw
Lynx
Manenschaap
Marters  
Miereneter
Moeflon
Muskusos
Neushoorns  
Nijlpaard
Olifanten  
Opossum
Reuzenpanda
Schotse hooglander
Sneeuwluipaard
Spitsmuis
Steenbok
Stokstaartje
Tijgers
Veelvraat
Visotter
Vos
Wasbeer
Wasbeerhond
Wilde kat
Wisent
Wolf
Wombat
Wrattenzwijn
 

Contact
Disclaimer
© Copyright

Steun het protest tegen natuurwet Bleker