Landzoogdieren:
Doodshoofdaapje

Fotograaf jong doodshoofdaapje: © Ivan de Bree

Het doodshoofdaapje leeft langs de bosrijke rivier oevers in Midden- en Zuid-Amerika. Ze worden ongeveer 25 cm. lang. De staart die twee keer de totale lichaamslengte kan zijn helpt bij het klimmen, of het vasthouden aan takken.

Doodshoofdaapjes leven in groepen van die variŽren van 8 tot soms wel 200 dieren! De grootte van de groep hangt samen met de hoeveelheid voedsel in een gebied. De vrouwtjes bepalen de activiteiten in de groep, de mannetjes bemoeien zich er niet mee.

Het doodshoofdaapje eet voornamelijk vruchten en insecten, maar ook eieren en jonge vogels. Door hun gewicht (1 pond) kunnen ze zelfs op de dunne takje of twijgen komen om voedsel te zoeken.

Deze apen soort heeft erg veel vijanden, ocelotten, marters, arenden en boa's. Vooral 's nachts zijn ze kwetsbaar. De hele groep slaapt dicht tegen elkaar gelegen op een tak. Hierbij slaan ze staarten over elkaar heen. Op deze manier wordt bij onraad de hele groep razendsnel gewaarschuwd.

Doodshoofdaapjes behoren tot de 'apen van de Nieuwe Wereld', de breedneusapen.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Saimiri sciureus
Verspreidingsgebied:
Midden- en Zuid-Amerika
Voedsel:
Vruchten, zaden, insecten en andere kleine dieren.
Lengte:
25 - 35 cm, staart: 40 cm.
Gewicht:
0,5 - 1 kg.
Leeftijd:
Tot 30 jaar
Status:
Algemeen

Advertentie