Landzoogdieren:
Egel

Bron foto: www.natuurbeleving.be

De egel is een dier dat 's nachts actief is en hij behoort tot de familie van de insecteneters. Hij komt voor in Europa (behalve in de koudste landen), AziŽ en Afrika. De stekelige vacht van de egel is karakteristiek. Een volwassen egel heeft ongeveer 7000 tot 8000 stekels van 2 cm lang. Een stekel gaat ongeveer een jaar mee of langer en wordt dan vervangen. Waar stekels ontbreken, is de huid bedekt met vrij stugge haren die op de buikzijde geelwit tot bruin zijn. Opgerold tot een bal is een egel tegen vrijwel al zijn vijanden beschermd. Albino egels zijn daarom niet zeldzaam. Ze vallen wel op, maar hun stekels schijnen een afdoende bescherming te vormen. De jongen, met minder stekels en minder krachtige kringspieren, zijn kwetsbaarder. De grootte en het lichaamsgewicht zijn afhankelijk van leeftijd en geslacht; over het algemeen zijn volwassen mannetjes het grootst en het zwaarst. Egels kunnen maximaal tien jaar oud worden, maar meestal worden ze niet ouder dan een jaar of vijf.

Hij heeft een rond lichaam dat maximaal 30 cm lang is. Hij weegt ongeveer 1200 gram. Hij is bedekt met stekels. Zijn pootjes en zijn staart zijn kort. Zijn leefgebied omvat heggen, tuinen en bosranden met struikgewas. Hij neemt zijn intrek in een oud hol van een konijn of in een uitgeholde boom. Dit onderkomen bekleedt hij met mos en loof. Daar slaapt de egel overdag.

's Nachts gaat de egel op strooptocht in zijn territorium. Dot strekt zich uit over enkele honderden meters. Met zijn spitse snuit zoekt hij naar slakken, wormen en kevers of jonge muizen. Ook voor adders is de egel niet bang. Als hij door een slang wordt aangevallen rolt de egel zich bliksemsnel op. De slang wordt overal geconfronteerd met spitse stekels. Als de egel erin slaagt de ruggengraat van de slang door te bijten kan hij hem helemaal opeten. Als een adder de egel in het gezicht bijt heeft de egel verloren en zal hij door het gif van de slang worden gedood. Wespen- en bijensteken maken een egel niets uit.

De egel last een winterslaap in van novemberdecember tot aprilmei. Dat doen ze in een nest van bladeren en verdord gras, goed verstopt onder stuikgewas of een oude schuur. Af en toe worden ze kortstondig wakker. Hun lichaamstemperatuur daalt tijdens de winterslaap van circa 35į tot circa 5į. Bovendien verliezen ze dan ongeveer 30% van hun gewicht.

Egels paren in april, kort na de beŽindiging van hun winterslaap. Na een draagtijd van 5 ŗ 6 weken worden in mei-juli 3 tot 7 jongen geboren in een nest van bladeren en gras. In het begin zijn ze blind en roze, maar binnen een paar uur vertonen ze reeds een aantal witte, borstelige stekels. Tussen de witte stekels verschijnen in de eerste weken steeds meer bruine. De ogen gaan na ongeveer veertien dagen open. Op een leeftijd van 5 ŗ 6 weken bezitten de jongen reeds meer dan 2 000 stekels. Als ze een maand oud zijn, beginnen de jongen vast voedsel te eten. Het gezin gaat 's nachts onder leiding van de moeder 'in processie' op voedseljacht. Het mannetje bemoeit zich niet met het grootbrengen van de jongen. Na zes weken zijn ze zelfstandig. In september volgt vaak nog een tweede worp, in het bijzonder wanneer de eerste verloren ging. Deze late jongen overleven de winter echter zelden. Indien het nest wordt verstoord als de jongen pas geboren zijn, eet de moeder hen soms op of verlaat ze hen. Oudere jongeren pakt ze bij hun nekvel en brengt ze naar een veiliger plekje.

Vijanden van de egel zijn de hond, de vos en de bunzing. Meestal lukt het de egel zich snel genoeg op te rollen en dan hebben de vijanden geen kans meer. Men heeft echter ook waargenomen, dat de egel voorzichtig in een plas water werd geschoven waar hij zich uitrolde en kon worden overmeesterd. Omdat de egel veel schadelijke dieren eet wordt hij bij ons tot de beschermde dieren gerekend.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Naam:
West-Europese egel
Wetenschappelijke naam:
Erinaceus europaeus
Verspreidingsgebied:
West-Europa
Voedsel:
(naakt)slakken, wormen, insecten, kevers, rupsen, spinnen, eieren en aas.
Lengte:
22,5 - 27,5 cm. Staart: 1,5 - 3 cm, stekels: 2 - 3 cm.
Gewicht:
0,4 - 1,2 kg.
Leeftijd:
Gemiddeld 4 - 7 jaar, max 16 jaar.
Status:
Algemeen

Advertentie