Landzoogdieren:
Giraffe

Fotograaf jonge giraffe: © Ivan de Bree

De giraffe is de bekendste van de familie van de giraffen (een ander lid van de familie is de okapi). Hij leeft op de savannen ten zuiden van de Sahara in Afrika. Hij kan rond de 6 meter lang worden, de hoogte van de schouder is meestal ongeveer 3 meter.

Giraffen hebben afhankelijk van de soort, twee tot vijf met huid bedekte benige uitsteeksels op hun voorhoofd. De kleur van hun huid is afhankelijk van het gebied waarin ze voorkomen, de huid is of helemaal licht of helemaal donker met donkere vlekken. Bij sommige soorten ontbreken de vlekken volledig. De ongeveer 1 meter lange staart heeft aan het uiteinde een bosje haar, de kwast.

Giraffen leven meestal in kleine groepen van 6 tot 10 dieren, soms ook in grotere kudden. Elke groep bestaat uit vrouwtjes, jongen en een mannelijke leider.

Het hoofdvoedsel van de giraffen bestaat uit bladeren, knoppen en vruchten die ze uit de kruinen van de bomen halen. Drinken gaat altijd heel moeilijk. Omdat ze zulke lange voorpoten hebben, ze zijn zelfs nog langer zijn dan de hals, moeten ze deze heel wijd uit elkaar spreiden omdat ze anders niet met de kop bij het water kunnen komen. Giraffen eten vooral vroeg in de ochtend en in de namiddag. `s Middags en `s nachts slapen ze, liggend of staand.

Giraffevrouwtjes brengen na een draagtijd van 400 tot 460 dagen één jong ter wereld. De geboorte vindt altijd bij zonsopgang plaats. Ze zijn bij hun geboorte al 1,50 meter groot. De jongen worden een jaar lang gezoogd en zijn pas volwassen op een leeftijd van 10 jaar.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Giraffa camelopardalis
Verspreidingsgebied:
Afrika (ten zuiden van de Sahara)
Voedsel:
bladeren, schors en loten, met name van Acacia
Lengte:
3,8 - 5,5 m, Staart: ca 1 m.
Gewicht:
600 - 1900 kg.
Leeftijd:
20 - 25 jaar
Status:
Afhankelijk van bescherming

Advertentie