Landzoogdieren:
Gnoe

Bron foto: http://zwerftochten.bergsport.com

De gnoe is een kuddedier dat tot de familie van de holhoornigen behoort. Het dier leeft in Afrika en het is bekend geworden door het feit dat ze ieder jaar een massale trektocht ondernemen in het oosten van Afrika. De gnoes leggen dan meer dan 1000 kilometer af tijdens hun zoektocht naar water en weiden.

In de paringstijd worden kudden gevormd van 150 vrouwtjes en jonge dieren. Deze worden door één tot drie mannetjes bewaakt en beschermd. Deze verdedigen ook tijdens de trek het omliggende gebied.

Na de paring duurt het ongeveer 8,5 maand voordat de vrouwtjes een jong ter wereld brengen. Het jong kan enkele minuten na de geboorte al staan en spoedig met de kudde mee trekken.

Afgezien van de grootte lijken de mannetjes en vrouwtjes heel veel op elkaar. Ze hebben een onbeholpen lichaam. Vooral blauwe gnoes zien er met hun baard en donkere gezichtskleur altijd wat treurig uit. De dieren maken een snuivend en knorrend geluid.

Tot de grootste vijanden van de gnoes behoren het jachtluipaard, de leeuw en de hyena. Misschien zijn ze daarom dikwijls samen met de waakzame zebra`s onderweg.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Blauwe gnoe
Wetenschappelijke naam:
connochaetes taurinus
Verspreidingsgebied:
zuidelijk Kenia, Angola, noordelijk gedeelte Zuid-Afrika
Voedsel:
(kort) gras
Lengte:
Tot 2,4 m. lang
Gewicht:
Mannetjes: 200 - 275 kg, vrouwtjes: 150 - 200 kg.
Leeftijd:
Tot 20 jaar
Status:
Algemeen

Advertentie