Landzoogdieren:
Goudenleeuwaapje

Fotograaf goudenleeuwaapje: © Ivan de Bree

Goudenleeuwaapjes (ook wel goudkop leeuwaapjes genoemd) verschillen duidelijk van andere apensoorten door hun lange feloranje vacht. Hier heeft hij ook zijn naam aan te danken, de haren lijken met enige fantasie net op die van leeuwen.

Een leeuwaapje is ongeveer even groot als een eekhoorn. Ook hun nageltjes lijken wel op die van een eekhoorn. Deze zijn niet plat, zoals dat bij de andere apen het geval is, maar haakvormig gebogen, als kleine klauwtjes. Leeuwaapjes zijn vrij klein en kunnen dikkere takken daarom niet tussen duim en vingers beet grijpen. Dan komen klauwnageltjes goed van pas. Daarmee klimmen ze veilig door de bomen; zelfs langs dikke, gladde stammen. Alle Zuid-Amerikaanse dwergaapjes, waartoe de gouden leeuwaapjes ook behoren, hebben overigens klauwnageltjes. Deze soorten worden daarom ook wel 'klauwaapjes' genoemd.

Er zijn vier soorten leeuwaapjes. Naast het gouden leeuwaapje is er nog het goudkop leeuwaapje, het zwartkop leeuwaapje en het zwarte leeuwaapje. Hoe ze eruit zien spreekt voor zich. Hun gedrag en uiterlijk lijkt veel op elkaar; alleen de kleur van hun vacht is steeds net wat anders verdeeld.

Wie aan het Braziliaans regenwoud denkt, denkt vast aan het Amazonewoud. In dit reusachtige regenwoud leven bijvoorbeeld tientallen apensoorten. Maar de leeuwaapjes komen uit een ander stuk regenwoud in BraziliŽ, langs de oostkust, vlak bij grote steden als Rio de Janeiro en S„o Paulo. Dit stuk regenwoud heet het Atlantische kustregenwoud oftewel 'Mata Atl‚ntica'. De Mata Atl‚ntica heeft geen verbinding met het onvergelijkbaar grote Amazoneregenwoud. Het is helaas ernstig versnipperd. Overal zijn wegen, dorpen en weilanden. Veel stukken bos staan daardoor niet meer met elkaar in verbinding. Daardoor kunnen veel dieren, zoals de leeuwaapjes, elkaar niet meer bereiken en kan er inteelt ontstaan. Toch leven in de er nu nog veel diersoorten, die nergens anders ter wereld voorkomen. Gelukkig wordt er tegenwoordig veel aan natuurbescherming gedaan in het gebied.

Op het menu staan hoofdzakelijk vruchten. Ze likken ook nectar en eten bloesems en boomsappen. Verder eten ze veel kleine diertjes die ze in de regenwoudbomen tegenkomen: insecten, kikkers en hagedissen bijvoorbeeld. Het aandeel dierlijk voedsel is niet erg groot, maar dierlijke eiwitten spelen wel een belangrijke rol bij het op peil houden van hun gezondheid.

Alle dwergaapjes, en dus ook de leeuwaapjes, leven in echte families: een vader, een moeder en hun kinderen. Ook als de kinderen na ongeveer twee jaar volwassen zijn geworden, blijven ze nog een poosje bij de familie. Hun hulp is namelijk belangrijk bij het opvoeden van hun jongere broertjes en zusjes. Dwergapen krijgen, vergeleken met andere apen, nogal veel jongen. Bij leeuwaapjes kan het in jaren met goed voedselaanbod oplopen tot twee keer per jaar een tweeling.

Het zou veel te veel werk voor de moeder zijn om de kleintjes rond te dragen, melk te produceren en ook al weer zwanger te zijn! Alleen de moeder kan inderdaad voor melk zorgen, en zwanger zijn. Maar de taak van het dragen van de kleintjes kan ook best door andere groepsleden worden overgenomen. Dwergapen baby's zitten vanaf hun tweede week dus vooral op de rug van hun vader, broers en zussen. Naar hun moeder gaan ze alleen maar als ze hongerig zijn. Ook de nachten brengen ze meestal bij hun moeder door.

Op een bepaald moment verlaten de oudste kinderen hun familie dan toch. Ze gaan dan op zoek naar een partner om zelf een familie te stichten, in een eigen leefgebied. Als ze nog wat later zelf kinderen krijgen weten ze in ieder geval precies hoe ze die moeten grootbrengen!

Goudenleeuwaapjes behoren tot de 'apen van de Nieuwe Wereld', de breedneusapen.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Leontopithecus chrysomelas
Verspreidingsgebied:
Noord-Oost BraziliŽ
Voedsel:
Fruit, insecten, hagedissen, eieren en kleine vogels.
Lengte:
20 - 33 cm.
Gewicht:
0,6 - 0,8 kg.
Status:
Bedreigd

Advertentie