Landzoogdieren:
Hermelijn

Fotograaf jonge hermelijn: James Lindsey
Licensie onder: Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen 2.5

De hermelijn is een lenig diertje, dat in Azi, Europa en in het noorden van de VS voorkomt. Hij behoort tot de familie van de marterachtigen. Beide geslachten zien er hetzelfde uit, maar het mannetje is 1,5 keer de grootte van het vrouwtje.

De scherpe, rechtlijnige grens tussen de roomwitte onderkant en de bruine flanken is dan goed te zien. De lange bruine staart met de zwarte pluimpunt is kenmerkend (vergelijk met de wezel wiens staart korter is en geen zwarte eindpunt heeft). Deze eindpunt blijft ook in het winterkleed zwart. De hermelijn heeft bij ons 's winters een witte vacht. De verharing begint in november en verloopt zeer snel. In andere gematigde streken is de vacht 's winters nog gedeeltelijk bruin en in het zuiden blijft hij bruin.

Hij leeft in bossen, weiden, duinen en velden, bijvoorkeur met de aanwezigheid van water. Zijn territorium is ongeveer 20 ha. groot. De hermelijn leeft over het algemeen solitair en bewoond een oud mollennest, konijnenhol of een rotsspleet.

Op het menu staan knaagdieren, konijnen, vogels en vissen. Hij kan met zijn slanke lijf konijnen tot diep in hun holen volgen, als hij er een gevangen heeft wordt deze met een krachtige beet gedood. Tijdens het achtervolgen van een prooidier kan een snelheid van 30 km per uur worden behaald.

Hermelijnen worden maximaal 30 cm lang, de staart heeft ongeveer een lengte van 12 cm. In het begin van de winter verliest de hermelijn in de noordelijke landen zijn gewoonlijk donkere vacht. Hij krijgt dan een witte vacht, alleen het puntje van zijn staart blijft zwart. Dit is de hermelijn' die door bonthandelaren zozeer begeerd wordt en waarvan de pels zoveel geld opbrengt.

In de voortplantingstijd ziet men beide geslachten soms kort tezamen. De paring vindt in februari of maart plaats, soms ook in de zomer. De draagtijd bedraagt circa twee maanden. De jongen worden in aprilmei geboren: jaarlijks is er n worp van drie negen jongen. Jagen en spelen vindt dikwijls in gezinsverband plaats. De jonge hermelijnen zijn na circa tien weken zelfstandig. Ze kunnen dan voor wezels worden aanzien, maar onderscheiden zich hiervan door de typische staart. Het is vaak al winter, voordat het gezin uiteen valt en alle dieren solitair verder leven.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Mustela erminea
Verspreidingsgebied:
Noord-Amerika, Europa, Azi
Voedsel:
Konijnen, muizen, ratten, vogels
Lengte:
24 - 29 cm (mannetje), vrouwtje 21-26 cm, staart 10 cm
Gewicht:
150 - 445 gr (mannetje), vrouwtje 140-260 gr
Leeftijd:
Tot 10 jaar, meestal maar 2 jaar
Status:
Algemeen

Advertentie