Landzoogdieren:
Herten

Foto edelherthinde met kalf (N.P. De Hoge Veluwe): © Ivan de Bree

Herten behoren tot de herkauwende evenhoevigen die een gewei dragen. Hun lichaamsbouw is slank en sierlijk. Hun kop, die naar de snuit toe smaller wordt, bevindt zich op een krachtige hals. De benen zijn relatief hoog, aan de poten hebben ze spitse hoeven.

Deze planteneters hebben als bijzonder kenmerk een gewei, meestal hebben alleen de mannetjes een gewei (uitzondering bij de rendieren, waarbij de vrouwtjes ook een gewei hebben). Het gewei bestaat uit beenachtige vertakkingen die op uitsteeksels van het voorhoofdsbeen zijn bevestigd.

6 8 maanden na de geboorte vormt zich een benig uitsteeksel op het voorhoofd. Het dier zal dit uitsteeksel zijn hele leven lang behouden. Het uitsteeksel wordt de 'rozenkrans ' genoemd. Het gewei groeit op de rozenkrans. In het begin groeit er aan iedere kant slechts een spitse stok. In de loop van de jaren ontstaan er steeds meer vertakkingen. Er kunnen zich wel 12 van dergelijke vertakkingen vormen (12-ender). Het gewei wordt aan het eind van de winter of in het begin van het voorjaar afgeworpen, in de zomer groeit het weer aan. Het is dan topkwaliteit tijdens de bronsttijd, waarin het dienst doet tijdens gevechten tussen de mannetjes.

 

 
Apen  
Beren  
Beverrat
Bever
Bizon
Capybara
Cheeta
Das
Eekhoorns  
Egel
Everzwijn
Ezel
Gems
Giraffe
Gnoe
Herten  
Hyena
Jaguar
Jakhals
Kameel
Kangoeroes  
Kleine panda
Koala
Korenwolf
Leeuw
Lynx
Manenschaap
Marters  
Miereneter
Moeflon
Muskusos
Neushoorns  
Nijlpaard
Olifanten  
Opossum
Reuzenpanda
Schotse hooglander
Sneeuwluipaard
Spitsmuis
Steenbok
Stokstaartje
Tijgers
Veelvraat
Visotter
Vos
Wasbeer
Wasbeerhond
Wilde kat
Wisent
Wolf
Wombat
Wrattenzwijn
 

Contact
Disclaimer
Copyright

Steun het protest tegen natuurwet Bleker