Landzoogdieren:
Hyena

Fotograaf: Ivan de Bree

Hyena's leven in Zuidwest-Azi en in Afrika. Ze behoren tot de familie van de katten.

Hyena's hebben een grote kop en een bijzonder krachtig gebit. Daarmee kunnen ze zelfs grote beenderen verbrijzelen.

Hun voorpoten zijn langer dan hun achterpoten, hierdoor loopt de rug enigszins schuin af. Ze kunnen niet snel lopen en goed springen.

Terwijl men vroeger geloofde, dat hyena's vooral aas en zieke dieren eten, heeft men inmiddels ontdekt dat de grotere soorten, zoals de gevlekte hyena in grote groepen op antilopen en zebra`s jagen. Deze worden met een beet in het been ten val gebracht.

Hyena's jagen meestal in de vroege ochtend. Wanneer ze hun prooi hebben overweldigd en gedood weerklinkt hun bekende gehuil en gelach.

De grootste hyenasoort is de gevlekte hyena. Deze wordt ongeveer 1,60 meter lang en 80 kilo zwaar. Hun roedels van maximaal 100 dieren zijn meestal in open gebied te vinden. Ze markeren de grenzen van hun territorium met urine en afscheiding uit hun klieren.

De jongen komen in een ondergronds hol ter wereld. Ze worden ruim een jaar lang gezoogd. Daarna kunnen ze met de roedel mee op jacht.

Een andere soort hyena is de gestreepte hyena. Deze wordt maar n meter lang hij komt voor in Afrika en Azi. Hij eet gewoonlijk aas of kleinere dieren zoals schapen en geiten. In Zuid-Afrika leeft een zeldzame soort, de bruine hyena of strandwolf. Hij eet vooral kadavers, vogels, hoenders, maar ook mosselen en vissen. Deze hyena behoort tot de bedreigde diersoorten.

 

 
Apen  
Beren  
Beverrat
Bever
Bizon
Capybara
Cheeta
Das
Eekhoorns  
Egel
Everzwijn
Ezel
Gems
Giraffe
Gnoe
Herten  
Hyena
Jaguar
Jakhals
Kameel
Kangoeroes  
Kleine panda
Koala
Korenwolf
Leeuw
Lynx
Manenschaap
Marters  
Miereneter
Moeflon
Muskusos
Neushoorns  
Nijlpaard
Olifanten  
Opossum
Reuzenpanda
Schotse hooglander
Sneeuwluipaard
Spitsmuis
Steenbok
Stokstaartje
Tijgers
Veelvraat
Visotter
Vos
Wasbeer
Wasbeerhond
Wilde kat
Wisent
Wolf
Wombat
Wrattenzwijn
 

Contact
Disclaimer
Copyright

Steun het protest tegen natuurwet Bleker