Landzoogdieren:
IJsbeer

Bron foto: www.wnf.nl

De ijsbeer is de enige vertegenwoordiger van de familie van de grote beren die jaagt op het land en in het zee water. Hij leeft binnen de Noordpoolcirkel. Dit enorme dier, dat wel drie meter groot kan worden, heeft een ruige, crèmekleurige vacht, waaronder zich een dikke vetlaag bevindt. Hierdoor kan hij goed tegen de kou, dit is vooral in het ijskoude water nodig, een mens kan hier binnen een minuut in doodvriezen.

Ondanks zijn grote omvang is de ijsbeer erg snel. Tijdens het jagen kan hij een snelheid van 40 km. per uur bereiken. Opvallend genoeg is hij daardoor sneller dan het rendier. Daarnaast is de ijsbeer ook een goede zwemmer, in het water kan hij een snelheid van 10 kilometer per uur bereiken.

Soms bevinden ijsberen zich ruim 100 km. uit de kust, ze zitten er dan op ijsschotsen op de uitkijk naar zeehonden, ze zwemmen onder water naar hen toe en duiken dan bliksemsnel naar boven.

Naast zeehonden eet de ijsbeer ook nog andere vissen, bijvoorbeeld zalmen, poolhazen en poolvossen. Vooral dat laatste is opmerkelijk omdat poolvossen zelf ook grote jagers zijn.

's Zomers gaat de ijsbeer dikwijls aan land. Daar eet hij in de toendra bladeren, vruchten (bijvoorbeeld blauwe bosbessen) en mossen.

Over het algemeen leven ijsberen alleen, alleen tijdens de paring die in de zomermaanden plaatsvindt zoeken ze elkaar op. In de herfst bouwt het vrouwtje een nest voor haar jongen, vaak doet ze dit op een helling waar de eerste sneeuw valt. Haar hol maakt ze van een dikke laag sneeuw.

Hier brengt ze een half jaar later meestal twee tot vier jongen ter wereld. De jongen zijn eerst blind en zo groot als een jong poesje. De eerste twee jaren blijven ze bij de moeder en leren ze zwemmen en jagen.

In de winter vallen ijsberen niet in een diepe winterslaap. Ze houden slechts een winterrust en worden tussendoor steeds even wakker. Ze verlaten hun hol niet tijdens deze periode. Ze teren tot het einde van de winter op hun 3 tot 4 cm dikke vetlaag.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Ursus maritimus
Verspreidingsgebied:
Noordpoolgebied
Voedsel:
zeehonden, kleine walvissen, walrussen, aas
Lengte:
2,1 - 3,4 m.
Gewicht:
Gemiddeld 400 - 680 kg, soms oplopend tot 1000 kg.
Leeftijd:
20 - 25 jaar.
Status:
Kwetsbaar

Advertentie