Landzoogdieren:
Indische olifant

Bron foto: http://www.flickr.com/photos/babasteve/94332 , Licensie onder: Creative Commons Naamsvermelding 2.0

De Indische olifant is een ondersoort van de Aziatische olifant en behoort net als de Afrikaanse olifant tot de familie van de slurfdieren. Hij kan 5,5 tot 6 meter lang en ongeveer 3 meter hoog worden. Zijn gewicht bedraagt ongeveer 5.000 kilo. Hiermee is hij duidelijk kleiner dan de Afrikaanse olifant.

De Indische olifant komt voor in India, Zuidoost-AziŽ, Sumatra en Sri Lanka. Op de grassteppes en in de bossen voedt hij zich met gras, bladeren en andere plantendelen.

Vergeleken met de Afrikaanse olifant heeft de Indische olifant kleinere oorschelpen en kleinere slagtanden. De vrouwtjes zijn kleiner dan de mannetjes en bij hen zijn de slagtanden alleen in aanleg aanwezig.

Indische olifanten leven over het algemeen in kudden, deze bestaan uit een oude olifantenkoe die de leiding heeft, meerdere vrouwtjes met hun jongen en een ouder mannetje. In de buurt van de kudde zijn vaak nog andere stieren aanwezig.

De olifanten scheiden tijdens de paartijd een sterk ruikende vloeistof af uit klieren die zich aan de zijkant van het lichaam bevinden. Gedurende deze tijd zijn de dieren onberekenbaar en agressief.

Na een draagtijd van 21 maanden brengt de olifantenkoe een jong ter wereld. Het jong wordt meer dan twee jaar gezoogd en blijft ook daarna nog lang bij de moeder.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Naam:
Aziatische olifant
Wetenschappelijke naam:
Elephas maximus
Verspreidingsgebied:
Zuid- en Zuidoost-AziŽ
Voedsel:
Bladeren, schors, fruit en gras.
Lengte:
5,50 - 6,40 m; schouderhoogte: 2,50 - 3 m (max. 3,50 m)
Gewicht:
2000 - 5000 kg.
Leeftijd:
Tot ca 60 jaar
Status:
Bedreigd

Advertentie