Landzoogdieren:
Kangoeroe

Fotograaf moeraswallabie: Ivan de Bree

De familie van de kangoeroes, die uit 57 soorten bestaat, wordt beschouwd als de hoogst ontwikkelde familie van de orde van de buideldieren.

Het zijn de meest bekende dieren van AustraliŽ. Overigens zijn ze ook op Nieuw Guinea, TasmaniŽ en op de Bismarck-archipel te vinden.

Enkele soorten leven in het bos, andere daarentegen leven in droge, rotsachtige gebieden.

Het meest opvallende van de kangoeroe is zijn manier van voortbewegen. Ze bewegen zich voort door grote sprongen te maken met hun twee lange achterpoten. De staart, die lang en krachtig is, zorgt voor een zeker evenwicht en geeft de kangoeroe steun wanneer hij op de grond neerkomt.

De voorpoten zijn minder krachtig. Deze hebben lange, gebogen klauwen. Hiermee verzorgt de kangoeroe zijn lichaam.

Kangoeroes kunnen met hun verende sprongen snelheden van wel 25 km per uur (sommige soorten nog veel meer) bereiken. Wanneer er gevaar dreigt, kunnen ze zich gedurende korte tijd twee keer zo snel voortbewegen.

Reuzenkangoeroes (zie foto) kunnen sprongen maken van ruim zeven meter ver en twee meter hoog.

Kangoeroebaby's komen heel klein ter wereld, vaak wegen ze minder dan een gram. Ze kruipen onmiddellijk zelfstandig naar de buidel van de moeder en blijven daar dan het eerste half jaar. In de buidel bevinden zich enkele tepels, aan ťťn hiervan zuigt het kleine jong zich vast. Ook later keren ze steeds weer naar de buidel terug als er bijvoorbeeld gevaar dreigt of als ze willen slapen.

Wanneer de moeder, bijvoorbeeld door aanhoudende droogte, geen melk meer voor het jong heeft haalt ze het uit de buidel. Het jong sterft dan. Wanneer dan de regentijd begint en er weer rijkelijk voedsel aanwezig is, kruipt een zogenaamd reserve-embryo naar de baarmoeder. Er hoeft niet eerst een nieuwe bevruchting plaats te vinden.

De kleinste kangoeroe, de Nabarlek, is zo groot als een kat, de reuzenkangoeroe daarentegen is zo groot als een mens.

Afwijkend van de echte kangoeroes zijn de kangoeroeratten. Ze zijn iets groter dan onze waterratten. Hun achterpoten zijn veel minder sterk ontwikkeld dan die van andere kangoeroe soorten. Ze lopen daarom meestal op alle vier poten en springen alleen in gevaarlijke situaties op hun achterpoten. Kangoeroeratten worden met uitsterven bedreigd.

 

 
Apen  
Beren  
Beverrat
Bever
Bizon
Capybara
Cheeta
Das
Eekhoorns  
Egel
Everzwijn
Ezel
Gems
Giraffe
Gnoe
Herten  
Hyena
Jaguar
Jakhals
Kameel
Kangoeroes  
Kleine panda
Koala
Korenwolf
Leeuw
Lynx
Manenschaap
Marters  
Miereneter
Moeflon
Muskusos
Neushoorns  
Nijlpaard
Olifanten  
Opossum
Reuzenpanda
Schotse hooglander
Sneeuwluipaard
Spitsmuis
Steenbok
Stokstaartje
Tijgers
Veelvraat
Visotter
Vos
Wasbeer
Wasbeerhond
Wilde kat
Wisent
Wolf
Wombat
Wrattenzwijn
 

Contact
Disclaimer
© Copyright

Steun het protest tegen natuurwet Bleker