Landzoogdieren:
Koala

Fotograaf: Lennart Scherp

Eťn van de bekendste buideldieren is de koala. Hij leeft in de bomen van de droge bossen van Oost-AustraliŽ. Hij begeeft zich alleen op de grond als hij in een andere boom wil klimmen. Ze hebben een lengte van zo`n 80 cm en wegen maximaal 15 kilo. Hun vacht is roodbruin tot grijs, de oren zijn afgerond en pluizig.

Ze leven in de kruinen van eucalyptusbomen en komen zelden op de grond. Met hun speciaal gevormde voor- en achterpoten kunnen ze zich goed vasthouden aan takken. Aan de voorpoten akn niet alleen de duim, maar ook de wijsvinger tegenover de andere vingers worden geplaatst. Met zijn lange, gebogen nagels vormt deze hand een perfect klem- en dus kliminstrument. Aan de achterpoten staat de teen onder een rechte hoek, hierdoor is de koala in staat zich ook met de achterpoten goed vast te klampen. Om te voorkomen dat hij langs de gladde schors omlaag glijdt hebben de tenen geen nagels maar ruwe kussentjes.

Koala`s hebben het speciaal voorzien op de schors en bladen van eucalyptus bomen. Ze zijn kieskeurig wat betreft hun eten, van de ongeveer 350 soorten eucalyptussen die in AustraliŽ groeien lusten ze er slechts 20. Alle andere soorten worden gemeden vanwege het hoge gifgehalte (blauwzuur). De buidelberen onderzoeken met hun fijne neus of bladeren eetbaar zijn of niet. Om de voedingsstoffen uit de moeilijk verteerbare bladeren op te nemen, wordt de voedselmassa in de blindedarm (2,5 meter lang) door micro-organisme opgelost. De koala heeft van alle zoogdieren de langste blindedarm. Het zeer hoge water gehalte van de eucalyptus bladeren (minimaal 60%) is voldoende voor de volledige vochtbehoefte van deze buideldieren. Hierdoor hoeven ze niet uit de bomen te komen om te drinken. Koala betekend in de taal van de aboriginals ook niet voor niets niet drinken. Wanneer deze buideldieren wel op de grond komen eten ze een kleine hoeveelheid aarde. Ze voorzien zich hierdoor van de nodige mineralen en anderzijds dient de aarde voor het ontgiften van de bladerenbrij.

Koala's leven meestal solitair. Ze komen alleen samen om te paren. Soms vormen ze kleine groepjes die uit een mannetje en enkele vrouwtjes bestaan. Ze zijn voornamelijk in de schemering en `s nachts actief, soms ook overdag enkele uren. Ze slapen echter veel, soms wel 20 uur per dag!

In de paartijd die in de zomer valt bezetten de mannetjes met hun roep en door middel van geurstoffen enkele bomen als hun territorium en proberen ze vrouwtjes te verzamelen die ze tegen rivalen beschermen. Een maand na de paring komt er ťťn jong ter wereld, ook tweelingen komen voor. Het jong heeft een lengte van ongeveer 2 cm en weegt zo`n 6 gram. Enkele minuten na de geboorte klimt het jong in de buidel van zijn moeder en zuigt zich vast aan een tepel. Tegen het einde van de buideldraagtijd, na ongeveer 7 maanden, moet het jong langzaam overschakelen op plantenvoeding. Om zijn darm te voorzien van micro-organismen die de moeilijk verteerbare bladeren oplossen scheidt de moeder een blindedarm brei af die ze het jong als extra voeding verstrekt. Ze draagt het kind nog ongeveer een jaar op haar rug waar het alleen van af komt om bij haar te drinken. Nog heel lang zal de jonge koala de buidel gebruiken als slaapplaats. De vader bemoeit zich helemaal niet met de opvoeding van de jongen.

Vrouwtjes zijn bijna meteen na het verlaten van hun moeder al geslachtsrijp, op een leeftijd van 2 jaar. Mannetjes zijn pas rond hun derde of vierde levensjaar geslachtsrijp. Ze worden ongeveer 15 jaar oud.

Tegenwoordig leven koala`s alleen nog in de lichte eucalyptusbossen aan de oostkust van AustraliŽ. In grote delen van dit werelddeel zijn ze uitgeroeid. Ze hebben weinig natuurlijke vijanden, hun aantal neemt voornamelijk af door bosbranden en besmettelijke ziektes. Tot het begin van de 20e eeuw werden ze massaal afgeschoten voor hun huiden, jaarlijks honderdduizenden. Sinds 1930 zijn ze beschermd.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Phascolarctos cinereus
Verspreidingsgebied:
Oost-AustraliŽ
Voedsel:
bladeren van eucalyptusbomen
Lengte:
65 - 80 cm, staart 1 - 2 cm
Gewicht:
4 - 15 kg.
Leeftijd:
Tot 13 jaar
Status:
Gevoelig

Advertentie