Landzoogdieren:
Muskusos

Fotograaf: Marcin Klapczynski, Licensie onder: GNU-licentie voor vrije documentatie

De muskusos lijkt op een groot rund met zeer lange haren. Ze zijn zeer stevig gebouwd. Ze kunnen tot 400 kilo wegen en 2,5 meter lang worden.

Ze komen voor op de Arctische toendra, op het menu staan toendraplanten, korstmossen en heide.

De muskusos staat bekend als zeer gevaarlijk, vluchten kennen ze niet, als er gevaar dreigt vallen ze aan. Vijanden proberen ze op de hoorns te spiesen. Ze kunnen met gemak 50 kilometer per uur halen. Als er gevaar dreigt gaat de groep beschermend om de jongen en zwakkere dieren heen staan.

Muskusossen baren slechts 1 jong per jaar, ze kunnen 30 jaar oud worden.

In de 19e eeuw zijn de muskusossen uitgeroeid in Europa, in het begin van de 20e eeuw (1930) zijn ze weer geherintroduceerd vanuit Groenland in Noorwegen.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Ovibos moschatus
Verspreidingsgebied:
Noord-Amerika, Groenland, Noord-Rusland en ingevoerd in Noorwegen en op Spitsbergen.
Voedsel:
korstmossen, twijgen van bosbessen, grassen en zegge in de winter en wilg, dwergberk en kruiden in de zomer.
Lengte:
2 - 2,5 m, schofthoogte 110 - 165 cm.
Gewicht:
225 - 400 kg.
Leeftijd:
Tot 23 jaar
Status:
Algemeen

Advertentie