Landzoogdieren:
Nerts

Fotografie door: Nicolai Meyer

De nerts is een nauwe verwant van de bunzing. Het is n van de bekendste pelsdieren (familie van de marterachtigen) en wordt tegenwoordig gefokt vanwege zijn dichte pels. Deze bestaat uit korte, gladde bovenharen en heeft een bruinachtige kleur. Daaronder en daartussen ligt dicht wolhaar.

Vroeger kwamen nertsen in heel Europa voor. Er werd echter met name in Midden-Europa veel op ze gejaagd en hier zijn ze dan ook uitgestorven. Tegenwoordig zijn er talloze pelsdierenkwekerijen waar de nertsen vaak onder erbarmelijke omstandigheden worden gehouden.

Nertsen worden ongeveer 55 cm lang, waarvan de staart 18cm. in beslag neemt, en hebben een langgerekt lichaam, dat enigszins doet denken aan dat van een visotter. Hun korte pootjes eindigen in tenen die door zwemvliezen met elkaar verbonden zijn.

De paring vindt in het voorjaar plaats. Na een draagtijd van slechts 40 48 dagen werpt het vrouwtje 3 7 jongen. Deze verlaten het nest (bouw genaamd) na ongeveer 2 maanden.

Nertsen leven over het algemeen solitair. Op het menu staan slakken, vissen, muizen, kikkers en kreeften, soms ook jonge vogels. Ze jagen voornamelijk `s nachts.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Naam:
Europese nerts
Wetenschappelijke naam:
Mustela lutreola
Verspreidingsgebied:
Oost-Europa en delen van Zuidwest-Europa
Voedsel:
Kleine zoogdieren, water-vogels, amfibien, vissen, rivierkreeften, schelpdieren en waterinsecten.
Lengte:
30 - 40 cm
Gewicht:
550 - 800 gr.
Leeftijd:
7 - 10 jaar
Status:
Bedreigd

Advertentie