Landzoogdieren:
Neushoorn

Foto: witte neushoorns

Neushoorns zijn onevenhoevigen en ze zijn verwant aan de paarden. Deze plompe dikhuiden hebben op hun neus n of twee horens, die achter elkaar staan. Ze worden voortdurend geslepen en groeien altijd weer aan.

In Azi worden al duizenden jaren dubieuze medicamenten gemaakt van de horens van de neushoorn. Hierdoor zijn de dieren bijna uitgeroeid. In Afrika gebeurt hetzelfde.

Neushoorns treft men aan in waterrijke gebieden. Door zich in de modder te wentelen bevrijden ze zich van lastige muggen en paardenvliegen. Vaak bedekken ze zichzelf met een dikke laag modder door met de horen in gaten te wroeten. Daarbij maken ze grommende geluiden als teken van welbehagen.

`s Nachts gaan de neushoorns naar de aangrenzende grasvlakten en bossen. Daarbij stampen ze met hun zware lichaam alle twijgen, takken en bosjes plat. Hierdoor ontstaan er echte paden. Ze voeden zich met allerlei soorten bladeren, vruchten en grassen.

Neushoornvrouwtjes brengen meestal n jong ter wereld, dat ze ongeveer een jaar lang zogen en ook daarna nog 2-3 jaar bij zich houden.

De grootste neushoornsoort van Azi is de Indische neushoorn. Hij wordt 4,2 meter lang. Door de talrijke bulten lijkt het alsof hij gepantserd is.

De Afrikaanse witte neushoorn is na de olifant het grootste landzoogdier. Hij is twee meter hoog en maximaal 5 meter lang.

De puntlipneushoorn, ook wel de zwarte neushoorn genoemd, leeft ook in Afrika en heeft een lengte van 3,5 meter. In tegenstelling tot de witte neushoorn leeft hij meestal alleen, alleen de vrouwtjes leven met hun jongen samen.

 

 
Apen  
Beren  
Beverrat
Bever
Bizon
Capybara
Cheeta
Das
Eekhoorns  
Egel
Everzwijn
Ezel
Gems
Giraffe
Gnoe
Herten  
Hyena
Jaguar
Jakhals
Kameel
Kangoeroes  
Kleine panda
Koala
Korenwolf
Leeuw
Lynx
Manenschaap
Marters  
Miereneter
Moeflon
Muskusos
Neushoorns  
Nijlpaard
Olifanten  
Opossum
Reuzenpanda
Schotse hooglander
Sneeuwluipaard
Spitsmuis
Steenbok
Stokstaartje
Tijgers
Veelvraat
Visotter
Vos
Wasbeer
Wasbeerhond
Wilde kat
Wisent
Wolf
Wombat
Wrattenzwijn
 

Contact
Disclaimer
Copyright

Steun het protest tegen natuurwet Bleker