Landzoogdieren:
Olifanten

Bron foto: www.ushuaia.com

Slurfdieren, zoals we de groep van de olifanten noemen, zijn op dit moment de grootste landdieren. Vroeger bestonden er talrijke soorten die overal op aarde voorkwamen. Hiertoe behoorde ook de reeds lang geleden uitgestorven mammoet. Nu zijn er nog twee soorten: de Aziatische (indische) en de Afrikaanse olifant.

Met een schouderhoogte van ruim 4 meter en een gewicht van bijna 6000 kilo zijn de Afrikaanse olifanten de grootste landdieren. Hun poten zijn dik en zuilvormig en ze hebben een breed loopvlak dat bestaat uit een dikke hoornmassa. Opvallend zijn de grote oren, slagtanden en lange slurf.

Deze slurf heeft vele verschillende taken. Met de zogenaamde slurfvinger kan de olifant voorwerpen pakken. Verder kan de olifant met zijn gevoelige slurf drinken, eten en ruiken en kan hij hem als wapen gebruiken. De slagtanden worden oa gebruikt ter verdediging, maar ook om waterputten mee te graven.

Olifanten zijn planteneters. Ze leven in kuddes op de steppen en in de bossen. Ze kunnen een leeftijd van 60 jaar bereiken.

 

 
Apen  
Beren  
Beverrat
Bever
Bizon
Capybara
Cheeta
Das
Eekhoorns  
Egel
Everzwijn
Ezel
Gems
Giraffe
Gnoe
Herten  
Hyena
Jaguar
Jakhals
Kameel
Kangoeroes  
Kleine panda
Koala
Korenwolf
Leeuw
Lynx
Manenschaap
Marters  
Miereneter
Moeflon
Muskusos
Neushoorns  
Nijlpaard
Olifanten  
Opossum
Reuzenpanda
Schotse hooglander
Sneeuwluipaard
Spitsmuis
Steenbok
Stokstaartje
Tijgers
Veelvraat
Visotter
Vos
Wasbeer
Wasbeerhond
Wilde kat
Wisent
Wolf
Wombat
Wrattenzwijn
 

Contact
Disclaimer
Copyright

Steun het protest tegen natuurwet Bleker