Landzoogdieren:
Opossum

Fotograaf: Cody Pope, Licensie onder: Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen 2.5

De Virginiaanse opossum is een buidelrat die tot de orde van de buideldieren behoort. Hij komt voor in het Zuidoosten van Canada, in Nicaragua en in de VS en het is de grootste buidelrat.

Ze kunnen en lengte van wel 50 cm bereiken. ze hebben een lange dikke staart, deze is alleen aan de wortel behaard. Men treft de opossum vaak in bomen aan. Hij is een goede klimmer. Vooral de naar buiten gespreide duim aan zijn voorpoten komt daarbij van pas omdat hij zich daarmee aan de takken kan vastpakken. Ook de rolstaart ondersteunt hem bij het klimmen. Het dier kan zelfs uren lang op de kop aan de staart gaan hangen.

De opossum eet werkelijk alles, een goed voorbeeld van een omnivoor dus. Hij zoekt indien mogelijk op vuilstortplaatsen en tussen afval naar voedsel, anders staan insectenlarven, vruchten, eieren, bloemen en aas op het menu. Wanneer hij bedreigd wordt door een vijand, voornamelijk lynxen en honden doet hij net alsof hij dood is tot de vijand weer is verdwenen.

De opossum brengt in Canada eenmaal per jaar, maar in de zuidelijkere gebieden zelfs driemaal per jaar maximaal 18 jongen ter wereld. Hiervan blijven er vaak slechts 6-7 in leven. Ze groeien op in de buidel op de buik van de moeder. In het zuiden van de VS wordt er nog op de opossum gejaagd vanwege zijn vel en zijn vlees. Echter zijn ze nóg niet bedreigd.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Didelphis virginiana
Verspreidingsgebied:
VS en Midden-Amerika
Voedsel:
Insectenlarven, vruchten, bloemen, eieren en aas
Lengte:
33 - 50 cm
Gewicht:
2 - 5,5 kg
Status:
Algemeen

Advertentie