Landzoogdieren:
Reuzenpanda

Bron foto: www.ushuaia.com

De reuzenpanda behoort tot de kleine beren en is niet verwant aan de kleine panda. Hij leeft in de bamboebossen van het Chinese bergland. In de vrije natuur komen er nog maar zo`n 1000 exemplaren voor. De oorzaak hiervan is de ontginning van hun leefgebied.

Qua uiterlijk lijkt de panda op de beer, vandaar ook de naam pandabeer. Hij wordt 1,50 meter lang. Zijn voorpoten zijn voorzien van een extra duim die ze gebruiken op bamboestengels vast te houden tijdens het eten.

Panda`s leven solitair. Tweederde van de dag brengen ze door met het zoeken naar voedsel, de rest van de tijd rusten ze. Van hun bijzondere klimvermogen maken ze alleen gebruik wanneer er gevaar dreigt van roofdieren zoals bruine beren, luipaarden en wilde honden. Ze zoeken dan hun toevlucht in de eerste de beste boom tot het gevaar geweken is.

Reuzenpanda`s schijnen geen vaste rustplaats te hebben, ze gaan gewoon op de plaats liggen waar ze zich toevallig bevinden.

Hoewel de panda tot de roofdieren behoort, bestaat zijn voedsel bijna uitsluitend uit stengels, frisse jonge scheuten en bladeren van verschillende bamboesoorten. In tegenstelling tot vlees heeft bamboe slechts een zeer lage voedingswaarde, waardoor de reuzenpanda er 10 tot 20 kilo per dag van nodig heeft. Afhankelijk van dit jaargetijde wordt dit voedsel met andere planten en eieren aangevuld. Omdat hij bij het zoeken naar voedsel niet zijn ogen gebruikt is het gezichtsvermogen slecht ontwikkeld.

Bamboe is een plant die zomer en winter groen blijft. Eens in de 40 Ó 60 jaar, afhankelijk van de soort, bloeit het bamboe. Na de bloei sterft het af. Het gevolg hiervan is dat de panda`s naar andere gebieden moeten trekken om op zoek te gaan naar andere soorten bamboe die nog wel leven. Maar door massale ontginning van de bossen ontstaan er soort ge´soleerde eilandjes waar de panda`s kunnen leven, trekken wordt bijna onmogelijk. Dit kost veel panda`s het leven omdat ze het gebied met dode bamboe niet kunnen verlaten. Om uitsterven te voorkomen zijn er panda reservaten aangelegd, maar ook hier word door de plaatselijke bevolking nog bos gekapt.

De reuzenpanda leeft alleen in een eigen territorium. In de paringstijd gaat hij buiten zijn territorium op zoek naar een vrouwtje. Hij probeert haar met klagelijke geluiden te lokken. Wijfjes krijgen meestal om het jaar 1 of 2 jongen. Als er een tweeling geboren word overleefd vaak maar 1 jong. Net als bij andere berensoorten is het pasgeboren jong opvallend klein, ongeveer 15 cm lang met een gewicht van zo`n 100 gram. Het is kaal, hulpeloos en blind. Het verblijft ongeveer 18 maanden bij zijn moeder.

Hoewel het onwaarschijnlijk lijkt moet de panda jaarlijks ruim 3 maanden in de sneeuw doorbrengen, op de hoogte waar hij leeft kan het erg hard vriezen. De panda houdt echter geen winterslaap, dit is mogelijk omdat de bamboe het hele jaar groen blijft. Met zijn zwart-witte tekening valt de panda niet op in de sneeuw.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Ailuropoda melanoleuca
Verspreidingsgebied:
Midden-China
Voedsel:
Bamboe
Lengte:
1,2 - 1,5 m
Gewicht:
85 - 125 kg
Leeftijd:
Tot circa 15 jaar
Status:
Ernstig bedreigd

Advertentie