Landzoogdieren:
Saki's

Fotograaf: Wilfried Berns, Licensie onder: Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen 2.0

Een groot deel van de apen in Zuid- Amerika kent qua uiterlijk bijna geen verschil tussen man en vrouw, bij de saki is dat anders; De mannen (zie foto) hebben een geel- witte band op het gezicht en de keel. De vrouwen hebben een rood- bruine lijn van de ogen tot de mondhoek.

Hun voedsel bestaat voornamelijk uit vruchten, hoewel de meeste zacht zijn hebben ze liever de noten en vruchten met hardere schillen. Om deze te kunnen kraken hebben saki`s opvallend sterke hoektanden en kaken. Daarnaast eten ze ook vaak klei van de grond, omdat hier mineralen in zitten en omdat klei allerlei gifstoffen opneemt.

Over het algemeen bewegen saki`s zich bedachtzaam voort, maar als het nodig is kunnen ze enorme sprongen maken. Vaak rennen ze dan rechtopstaand over de takken.

Saki`s leven samen met hun partner en het laatste kind. De groepsband wordt versterkt door het vlooien en het samen roepen, dit roepen is een erg harde schreeuw. Daarnaast wordt het roepen ook gebruikt om andere saki`s op afstand te houden. Dit is belangrijk, want in de kleine territoria, 4 tot 10 ha., is maar weinig voedsel te vinden.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Naam:
Witgezichtsaki
Wetenschappelijke naam:
Pithecia pithecia
Verspreidingsgebied:
BraziliŽ, Frans-Guyana, Guyana, Suriname en Venezuela
Voedsel:
Fruit, noten, zaden, bladeren, insecten, honing en kleine zoogdieren.
Lengte:
Incl staart 1 m, zonder staart 20 - 25 cm.
Status:
Algemeen

Advertentie