Landzoogdieren:
Grondeekhoorn

Fotograaf siberische grondeekhoorn (Oude Warande Tilburg): © Ivan de Bree

De Siberische grondeekhoorn is een kleine eekhoorn met een bruingrijze bovenzijde met vijf zwartbruine lengtestrepen. zijn buik is witgrijs, de kop heeft een witte lengtestreep. De staart is grijsachtig met eveneens lengtestrepen, dit keer 3. Hij komt uitsluitend voor in bossen met lariksen of dennen.

De Siberische grondeekhoorns is alleen overdag actief. Het is een gronddier dat echter zeer goed en zeer hoog kan klimmen. Het komt voor tot in de hoogste boomtoppen. Het graaft holen, dikwijls tussen boomwortels. Deze liggen als kolonies bij elkaar, maar elk dier heeft zijn eigen territorium.

Op het menu staan zaden, knoppen, bessen en granen, soms worden daar insecten, eieren en jonge vogels aan toegevoegd. Hij kan voedsel in de wangzakken opslaan.

Het vrouwtje werpt jaarlijks een keer 3 tot 6 jongen. Ze kunnen ongeveer 7 jaar oud worden.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Tamias sibiricus
Verspreidingsgebied:
Noord- en Oost-AziŽ (afstammelingen van ontnapte dieren verspreid over Europa)
Voedsel:
Noten, zaden, knoppen, paddestoelen, bessen en granen.
Lengte:
12 - 17 cm, staart: 8 - 15 cm.
Gewicht:
50 - 120 gr.
Status:
Algemeen

Advertentie