Landzoogdieren:
Siesel

Fotograaf: B.S. Thurner Hof, Licensie onder: GNU-licentie voor vrije documentatie

Siesels (siesel wordt ook wel geschreven als siezel of ziesel) hebben grote, donkere ogen, korte oren en een korte, dichtbehaarde staart. Ze zijn van boven geelgrijs en onderaan witachtig. Het zijn echte steppe bewoners.

Ze eten uitsluitend vegetarisch (het zijn herbivoren). Op het menu staan zaden, kruiden, grassen, bloemen en wortels. Tijdens het eten zitten ze op de achterpoten.

Siesels bewonen ondergrondse holen die tot anderhalve meter diep zijn. Ze leven alleen in het hol. De holen liggen dicht bijeen, waardoor ze een soort kolonie vormen. De siesel is een echt dagdier, hij zit verticaal op de achterpoten op de uitkijk, hij alarmeert anderen door een schel gefluit. Ze houden een lange winterslaap van september tot maart.

Direct na het ontwaken uit hun winterslaap breekt in maart de paartijd aan. Na een draagtijd van circa 25 dagen brengt het vrouwtje verspreid over het jaar 3 8 jongen voort. In het begin zijn ze nog blind en volkomen naakt. Ze worden zes weken lang gezoogd en blijven dan nog enkele weken bij de moeder, alvorens een eigen hol in het gebied van de kolonie te betrekken. Ze zijn het volgende jaar al geslachtsrijp




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Spermophilus citellus
Verspreidingsgebied:
Zuidoost- en Midden-Europa
Voedsel:
Zaden, groene delen van planten, bloemen, insecten en wortels.
Lengte:
17 - 23 cm, staart: 4 - 7,5 cm.
Status:
Kwetsbaar

Advertentie