Landzoogdieren:
Sneeuwluipaard

Fotograaf: Aaron Logan

Het sneeuwluipaard, ook wel sneeuwpanter genaamd, behoord tot de familie van de katten, ze komen voor in Midden-AziŽ tot in SiberiŽ. Daar leeft hij op hoogten van 3.000 tot 5.000 meter.

Met zijn totale lengte van 2,40 meter (inclusief een staart van 90 cm) is hij maar iets kleiner dan het luipaard. De vacht heeft een witachtig-grijze kleur, op de rug is hij donkerder dan aan de onderkant. Met zijn dichte, zachte vacht is hij aangepast aan een leven op de rotsen in de kou en in de sneeuw.

Men vindt de sneeuwpanter 's zomers op bergweiden die worden omgeven door gletsjers en sneeuw. 's Winters trekt hij samen met zijn prooidieren naar de lagergelegen bossen.

Sneeuwpanters leven meestal alleen in een groot territorium. Daar jagen ze op steenbokken, wilde schapen en zwijnen, maar ook vogels die op de grond leven, zoals fazanten en hoenders staan op het menu. Als ze in de winter volledig uitgehongerd zijn, kan het gebeuren dat ze zelfs een rund aanvallen. Ze jagen vooral 's ochtends vroeg en in de schemering.

De sneeuwpantervrouwtjes brengen na een draagtijd van ongeveer 100 dagen 2 ŗ 3 jongen ter wereld, soms worden er zelfs vijf jongen geboren. Deze kunnen al na twee maanden mee op jacht gaan.

Omdat de sneeuwpanter zich bij zijn rooftochten in de nabijheid van mensen waagt en vanwege zijn waardevolle pels voortdurend op word gejaagd is het een bedreigde diersoort.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Uncia uncia
Verspreidingsgebied:
Gebergten in Midden-, Zuid- en Oost-AziŽ
Voedsel:
Bergschapen, geiten, yakkalveren, kleine zoogdieren en vogels.
Lengte:
1,2 - 1,3 m, staart: 0,8 - 1 m.
Gewicht:
25 - 75 kg.
Leeftijd:
Tot 20 jaar
Status:
Bedreigd

Advertentie