Landzoogdieren:
Steenmarter

Bron foto: www.natuurbeleving.be

De steenmarter is een roofdier, dat in grote delen van Europa en AziŽ voorkomt. Daar leeft hij aan bosranden maar ook in steden en dorpen. Zijn grootste vijand is de mens, omdat deze veel op hem jaagt.

In tegenstelling tot de boommarter heeft de steenmarter een witte, in tweeŽn gedeelde keelvlek. Hierdoor kun je de twee soorten goed onderscheiden. Het dier wordt ongeveer 40 tot 60 cm lang, de staart is 25 tot 30 cm, en heeft een bruine tot zwartbruine vacht. De kop is klein en langgerekt, de staart is vol.

Steenmarters voeden zich met eieren, vogels, reptielen, amfibieŽn en muizen. Ze gaan vooral in de schemering en ís nachts op jacht. In de herfst eten ze ook noten en bessen.

Hoewel de steenmarter dicht in onze nabijheid kan wonen, leidt dit nachtdier zo'n verborgen leven, dat hij vaak pas wordt opgemerkt als hij in een kippen- of duivenhok heeft huisgehouden. Het gefladder van de opgesloten vogels zet hem steeds opnieuw aan tot doden, een situatie waarin hij in de vrije natuur nooit verzeild raakt. De steenmarter voert met gemak sprongen van anderhalve meter uit. Ook bij het galopperen maakt hij enorme sprongen. Bovendien is hij een meester in het besluipen, een behendig klimmer en een goede zwemmer.

Steenmarters paren tijdens de zomer. De daaropvolgende draagtijd duurt 9 maanden (inclusief de - voor marterachtigen typische - lange kiemrust). Per jaar is er ťťn worp van twee tot zeven jongen, die na drie maanden zelfstandig zijn en dan een eigen territorium zoeken. Jonge steenmarters zijn te herkennen aan de grijze pels op de rug.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Martes fiona
Verspreidingsgebied:
Europa
Voedsel:
Ratten, muizen, vogels, kikkers, hagedissen en vruchten.
Lengte:
40 - 48 cm, staart: 26 cm.
Gewicht:
1,5 - 2,5 kg.
Leeftijd:
Tot 18 jaar
Status:
Algemeen

Advertentie