Landzoogdieren:
Veelvraat

Foto: Licensie onder: GNU-licentie voor vrije documentatie

Met zijn gewicht tot 35 kilo is de veelvraat (ook wel warg genaamd) de zwaarste Europese marterachtige. Hij kan een lengte van maximaal 85 cm. hebben met een staart van 15 cm. Hij heeft donkere haren met lichte vlekken op de kop en gele aan de zijkant.

Hij komt voor in moerassen of moerassige gebieden maar ook in bergbossen met steile rotsen.

De veelvraat is zowel overdag als 's nachts actief. Buiten de paartijd leeft hij solitair. Hij beweegt zich voort in een soort korte galop. Verder springt, klimt en zwemt hij goed. De grootte van het territorium varieert van zo`n 200 tot 1600 km≤. Ze kunnen 18 jaar oud worden.

Op het menu staan vogels, insecten, aas kleine zoogdieren als lemmingen en bessen. In de winter worden (zieke) herten, reeŽn, elanden en rendieren gevangen. Hij verjaagt ook andere roofdieren van hun prooi zoals Vossen. De naam veelvraat heeft niets te maken met de wijze of de hoeveelheid dat het dier eet, maar is een verbastering van Fjellkatte of bergkat.

De veelvraat komt voor van ScandinaviŽ tot Noord-Amerika. De aantallen in een gebied zijn door de gigantische territoria overal gering.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Gulo gulo
Verspreidingsgebied:
Noord-Amerika, ScandinaviŽ en SiberiŽ.
Voedsel:
Knaagdieren, hazen, muizen, vogels, eieren, insecten, vruchten, wortels en aas.
Lengte:
0,7 - 1 m, staart: 20 cm.
Gewicht:
8 - 30 kg.
Leeftijd:
Tot 13 jaar
Status:
Kwetsbaar

Advertentie