Landzoogdieren:
Visotter

Fotograaf: Ivan de Bree

Visotters behoren tot de familie van de marterachtigen. Ze zijn zeer goed aangepast aan het leven in het water. Net als de marter hebben deze otters een slanke lichaamsbouw, maar ze hebben ook een vlezige, gespierde staart waarmee ze zich in het water voortbewegen. De kortharige, dichte vacht houdt de huid droog, hij vormt een luchtlaag om het hele lichaam heen.

Visotters kunnen zich goed op het land bewegen. In het water zijn het uitstekende duikers en zwemmers die op vissen, kikkers en andere waterdieren jagen. Ook woelmuizen en watervogels staan op hun menu.

Ze jagen overwegend `s nachts, de dag brengen ze door in hun holen die ze in de oever van de rivier gemaakt hebben. Otters zijn heel speelse dieren, vaak hoort het langs de oever naar beneden rollen bij het dagelijkse spel.

In het voorjaar worden na een draagtijd van ongeveer 60 dagen 2 tot 3 jongen geboren. In zuidelijke streken kunnen de vrouwtjes in ieder jaargetijde jongen krijgen.

De lengte van volwassen visotters kan erg verschillen, ze worden zo`n 50 tot 80 cm. lang en hun staart is ook nog eens 30 tot 50 cm. Ze behoren tot de bedreigde diersoorten, dit komt omdat vissers ze als concurrenten beschouwen bij de visvangst. Om deze reden worden nog steeds otters gedood.

Visotters leven solitair en zijn erg schuw. Ze komen voor in vele delen van Europa, Noord-Afrika en AziŽ.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Lutra lutra
Verspreidingsgebied:
Europa en AziŽ
Voedsel:
Voornamelijk vis
Lengte:
57 - 70 cm, staart: 40 cm.
Gewicht:
7 - 10 kg.
Leeftijd:
Gemiddeld 3 - 4 jaar (in het wild).
Status:
Gevoelig

Advertentie