Landzoogdieren:
Vos
De vos behoort tot de Familie van de hondachtigen, toch heeft hij opvallende verschillen met deze familie, zijn pupillen zijn niet rond, maar langwerpig, net als bij een kat. Daarnaast heeft hij een hele spitse snuit en een brede kop. De vacht op de rug is roodachtig, de buik is wit. `s Winters is de vacht lichter en dichter dan in de zomer.

Vossen leven meestal in het bos of aan de rand van het bos waar ze gemakkelijk het open veld kunnen bereiken. Ze wonen in een onderaards hol, dat de mannetjes en vrouwtjes zo af en toe gezamenlijk bewonen.

Het vossenhol bestaat uit verschillende ruimtes op verschillende niveaus. Deze zijn door gangen met elkaar verbonden. Het hol heeft meerdere uitgangen die naar de oppervlakte leiden. De vossen bewonen het hol het hele jaar door.

Het territorium van een vos ligt ongeveer in een straal van 3-4 kilometer om zijn hol heen en wordt door middel van urine op stenen en bomen gemarkeerd. Overdag slaapt hij meestal in zijn hol. 's Nachts gaat hij op jacht. Hij besluipt zijn prooi en bespringt hem. Zijn hoofdvoedsel bestaat uit muizen, soms vangt hij echter ook hazen of hoenderachtigen, hij plundert vogelnesten en eet ook kikkers, kevers, slakken en zelfs aardappels en bieten.

Na de paartijd in januari of februari worden er in mei vier tot acht jongen geboren. Voor de geboorte graaft de vrouwtjesvos, moer genaamd, een hol dat ze bekleed met haar zachte buikharen. De jongen worden acht weken lang gezoogd. In deze tijd verzorgt de mannetjesvos (rekel) het vrouwtje en later ook de jongen.

Door te spelen en de eerste uitstapjes in het territorium leren de jongen jagen en ook hoe ze voedsel moeten zoeken.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Naam:
Gewone of rode vos
Wetenschappelijke naam:
Vulpes vulpes
Verspreidingsgebied:
Bijna het gehele Noordelijk Halfrond en AustraliŽ.
Voedsel:
Kevers, muizen, knaagdieren, haasachtigen, vogels, eieren en egels.
Lengte:
58 - 90 cm, schofthoogte: 35 - 40 cm.
Gewicht:
6 - 15 kg.
Leeftijd:
Tot ca 10 jaar
Status:
Algemeen

Advertentie